Spår | En akvarellövning

Spår, en akvarellövning

En akvarellövning snö
Ett foto som förlaga för målningen.

Den här målningen är utförd med min tre-färgers favorit kombination, nämligen: Fransk ultramarin, bränd sienna och obränd sienna. Det är en mycket bra färgkombo för (icke gröna) landskap, särskilt vinter- och höstmotiv.

Steg 1

En akvarellövning steg 1

Börja med himlen som kan ses till vänster i bilden, låt torka och måla därefter skogen till vänster längst bak i landskapet. Låt några olika färgtoner blanda sig på pappret så att den inte blir alldeles platt. Spara ut trädet längs till vänster och några trädstammar på den högra delen av skogen. När detta är gjort och har torkar skall träden i bakgrunden till höger i bilden målas. Använd ultramarin och bränd sienna till detta. Låt färgerna blanda sig på pappret så att ett mönster som pendlar mellan blått och brunt uppstår. Spara ut några av trädstammarna. Därefter kan du måla lite gultonat torrt gräs på marken i bakgrunden och även framför ån. Spara ut de små stolparna som du kan se framför ån.

Steg 2

En akvarellövning steg 2

Måla lite stammar för träden i skogen i bakgrunden. Använd ljus färg och antyd dem bara. Sedan är det dags att måla de första detaljerade träden i förgrunden. Måla träden vid åns bakre strand och även ett vid den främre. Dessa träd skall vara mörkare än de i bakgrunden och mera detaljerade med även små grenar. Måla även stolparna framför ån, inte hela, spara lite vitt så blir det inte så tungt.

Steg 3

En akvarellövning steg 3

Måla de två resterande träden bakom det stora i förgrunden. Försök göra dem mörkare än träden bakom. Lämna lite omålat vitt här och där i trädstammen som skall ge intrycket av snö. Alla dessa mörka ”svarta” färger är blandade med fransk ultramarin och bränd sienna men ett litet bidrag med den gula obrända siennan gör dem mera levande.

Steg 4

En akvarellövning steg 4

Nu är det dags för lite blå färg, måla ån, inga krusiduller, måla platt blått i en lagom valör. Därefter målas hela marken med snö i förgrunden. Använd en mycket utspädd ultramarin, undvik att måla fotspåren, lämna dessa omålade, de kommer att senare bli en dager som lyfter fram solljuset i bilden. Måla även den stora björken i förgrunden, mörkast i mitten av stammen och ljusare på sidorna så stammarna ser runda ut. Använd gärna även lite obränd sienna i stammarna, lite gul färg i dem gör dem mera naturliga.

Steg 5

En akvarellövning steg 5

Det sista som målas är de viktiga skuggorna, utan skuggor blir det inget solsken i bilden. En blågrå färg, blandad med fransk ultramarin och bränd sienna, används för dessa. De långa skuggorna på marken bakom den stora björken målas lite ljusare än skuggorna närmast betraktaren. Fotspåren målas med skuggfärgen endast delvis, lämna lite omålat till vänster upptill på varje fotsteg där solen träffar snön. Lite grässtrån kan också målas och kanske, om du vill, även lite skuggfärg på alla större trädstammar.

En högupplöst bild av målningen: https://photos.app.goo.gl/STRTB5kQ6K82LnEC8

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x