Använd hela blandkoppen

färgblandning

Nästan alla nybörjare i akvarellmålning saknar förmågan att blanda färg på ett vettigt sätt. De allra flesta blandar för lite färg, när de sedan upptäcker att färgen inte räcker så gör de en ny färgblandning. Den är naturligtvis annorlunda än den första, och färgen de har målat på pappret har torkat under tiden, så när den nya blandningen tillförs blir resultatet fläckigt och fult.

Men för liten färgmängd är bara ett av problemen med nybörjarens färgblandningar. I den här texten skall jag skriva om vikten av att blanda i hela blandkoppen.

För mig är detta ett mysterium, men det är något som de allra flesta som är nya på mina kurser gör. När två färger skall blandas med varandra så tar de först lite av en färg och förflyttar den till en blandkopp. Därefter tar de lite av den andra färgen, och försiktigt med endast penselspetsen, gör de en symbolisk rörelse för att blanda de två färgerna med varandra.

Färgerna blir inte blandade med varandra på det här sättet. Resultatet blir snarare vad som brukar kallas för en laddad pensel: Två olika färger i samma pensel. Kanske kommer en text om laddad pensel lite senare här på bloggen.

Videon nedan beskriver hur jag ofta ser nybörjaren blanda färg, jag gör mitt bästa för att efterlikna tekniken. Men jag tycker att det är svårt att åstadkomma rätt grad av felaktig färgblandning. För att ökad trovärdighet har jag valt att använda locket i en enkel plåtlåda. Denna typ av plåtlådor är de allra vanligaste. De är inte bra, men mycket vanliga. Locket på en sådan låda är vad de flesta använder som blandkopp.

YouTube player

Nu är det säker någon av läsarna som säger ”men resultatet är ju fint”. Ja, det är fina effekter som uppstår med två olika färger i samma pensel. Men det är inte vad som eftersträvas vid en färgblandning. När man gör en färgblandning är målet att skapa en ny färg utifrån två eller flera färger.

Den andra videon är tänkt att visa hur jag tycker att man skall blanda färg. De två färgerna blandas med varandra tills en ny färg har uppstått. Fortsätt att blanda tills du har en homogen ny färg i din kopp. Använd hela blandkoppen.

YouTube player

Om du redan har en annan färgblandning i koppen, använd en annan ren kopp. Använd inte en annan del av samma blandkopp till en separat blandning. Om alla dina blandkoppar är upptagna av andra färgblandningar bör du skaffa en större palett med flera blandningsmöjligheter.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x