Torrpenslad sjö

rudsjön

Den här målningen kan var svår eller enkel att måla, beroende på din penselteknik. Många mindre vana akvarellmålare har oftast en alldeles för sträng attityd vad det gäller hur de använder sin pensel. I den här målningen gäller det att slappna av lite, att vara något mindre exakt och mera spontan. Om du skulle vara alltför noggrann, och till och med petig, bli kanske resultatet tungt och överarbetat. Målningen mår bäst av att målas snabbt och enkelt.

Ett foto att måla efter

Du kan använda vilka färger du vill, jag har inte någon särskild palett för den har övningen. En brun, blå och kallröd är en tänkbar kombination. Min målning är ca. 20 cm bred, alltså rätt så liten. Om du vill gör en större bild går det naturligtvis bra, men större innebär också svårare rent tekniskt.

Steg 1

Börja med den blåa himlen. De vita molnen skall målas negativt, det innebär att du skapar formen på dem genom att måla det blåa som är bakom. Det är bra att ha en blyertsteckning för de vita molnen men den går inte att följa.

Den lite luddiga kanten runt molnen åstadkoms med schumring (torr pensel).

Med snabbt måleri och schumring kommer du säkert att missa några linjer och göra en del moln för små medan andra blir för stora, det går inte att undvika. Var nöjd med resultatet även om det inte blir precis som du vill ha det.

Försök att göra himlen ljusare ju längre ner mot horisonten du målar. Det åstadkommer du genom att börja upptill, och efterhand späda din blåa färg med mera vatten.

Steg 2

Nu skall du blanda en oklart rosa färg, jag blandade bara lite brunt i den kallröda färgen. Späd blandningen med löjligt mycket vatten, den skall bara antyda ett rött ljus på molnen och blandats därför mycket ljus.

Måla lite snabbt med schumringsteknk (torrpensel) Måla rosa på molnen men inte ända ut till den blåa bakgrunden, lämna en omålad kant kring alla moln.

Fortsätt att måla den rosa färgen ända ner till papprets underkant. Hela sjön skall alltså målas rosa.

Steg 3

De mörka molnen skall målas nu. Blanda en rätt så mörk färg av blått och brunt. Med mitt färgval blir blandningen grönaktig, tillsätt i så fall lite röd färg för att göra en blåsvart färg. Innan du börjar måla tag fram en bit hushållspapper eller liknande, detta behövs för att göra solstrålarna, och rulla ihop pappret till en liten boll.

Schumra (torrpensla) kanterna på molnen, resten av molnen målar du som vanligt, det vill säga lite blött. Använd fotot som förlaga men acceptera att det blir annorlunda. Måla ner till vattenlinjen, det vill säga över det som senare skall bli skog.

En närbild på molnen målade med torrpensel teknik.

Innan den mörka färgen hunnit torka skall några ljusa solstrålar sugas upp med pappersbollen som du skapade innan du började måla molnen. Tänk dig var solen finns bakom molnen, och skapa strålarna genom att utifrån denna tänkta punkt dra snabba drag med pappersbollen, vänd bollen efter varje drag så att du inte använder samma del av pappret mer än en gång.

Lite färg från molnen kommer, när du drar pappersbollen över ytan, att besudla pappret under, det som senare skall bli sjön, bry dig inte om detta, den delen kommer ändå att bli mörk och det spelar ingen roll om den blir lite smutsig.

Steg 4

Det är dags att måla sjön nu. Har du kvar lite av den mörka molnfärgen, använd den, men förändra den något så att det inte är precis samma som färgen på molnen, jag gjorde den lite blåare.

Måla med snabba horisontella penseldrag på sådant sätt att torrpenseleffekter uppstår här och där. Penseldragen skall vara så horisontella som möjligt. Försök att ungefär efterlikna var det är ljust respektive mörkt på fotot, det vill säga var du skall måla och var du skall lämna pappret omålat. Snabbt måleri blir antagligen bättre än ett petigt.

Steg 5

Måla skogen på de avlägsna strandkanterna. För detta skall du blanda en mycket mörk färg. Tag sedan lite av denna mörka färg och lägg över i en ny blandkopp, tillsätt lite vatten så att den blir lite ljusare.

Börja att måla de avlägsnaste skogarna med den ljusaste av de två färgerna. När detta är gjort och fått torka skall de två mörka, närmre stränderna, målas med den mörkaste färgen.

Ett tips för att måla granskog på avstånd är att först måla hela skogen men utelämna topparna. Innan färgen hunnit torka, målas därefter topparna meden liten pensel genom att ”stämpla” dit dem. På det här sättet får du en rätt så trovärdig siluett av en granskog och det går ganska fort att göra.

YouTube player
Ett sätt att måla granskog

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x