Päron – vått i vått

wet on wet

Du kan egentligen använda vilka färger som du vill I den här övningen, själv använde jag Ftaloblått, Bränd sienna, nickel dioxin gult, Elfenbenssvart och kadmiumrött. Det är inte färgerna som är viktiga i målningen, det är tillvägagångssättet, som skall vara att måla vått i vått på en yta i taget, när en yta är färdigmålad skall den inte bearbetas vidare, utan lämnas orörd.

Päron - vått i vått En förlaga för målningen
En förlaga för målningen
Päron - vått i vått Steg 1

Steg 1

Måla en bakgrund runtom päronen. Inte med endast en färg, det blir tråkigt, låt olika färger blanda sig på pappret vått i vått. Tänk på att detta endast är en bakgrund, den skall inte vara intetsägande men heller inte för intressant. Lugna färger, men inte för tråkiga.

Päron - vått i vått Steg 2

Steg 2

Måla ett underlag för päronen, Börja med att måla hela ytan med den ljusaste färgen, innan den har torkat, måla det mörka partiet, framsidan av brädan som päronen står på. Det är fint om den ljusa ovansidan och den mörka framsidan flyter lite ihop. Blanda sedan till en blåsvart färg som används för det mörka partiet under brädan och skuggor under päronen, även detta skall vara vått i vått, så du har inte mycket tid till ditt förfogande, måla snabbt.

Päron - vått i vått Steg 3

Steg 3

Det bakre päronet skall nu målas vått i vått, försök att få en rund form på det genom att måla ljust på vänstersidan och mörkare på högersidan. Färgen bör vara grönaktig, innan den har torkat ”dutta” i lite röd färg här och där.

Päron - vått i vått Steg 4

Steg 4

När det första päronet har torkat skall du måla det andra. Samma teknik och färger gäller för det andra som för det första. Lägg märke till den lilla dagern på päronets högersida. Det är bra om du får med den, gör detta genom att lyfta upp färg med en lätt fuktig pensel. Samma teknik kan användas för att göra ljusare vänstersidor på båda päronen.

Päron - vått i vått Steg 5

Steg 5

Blanda en neutral eller blågrå färg, måla med denna en skugga över päronen, inte hela päronen dock, den vänstra delen av päronen som är ljus, skall du bara måla med vatten. Alltså: Måla skugga på ett av päronen men lämna en omålad del till vänster, sudda ut den skarpa kanten med rent vatten (bara lite). Gör om samma sak på det andra päronet.

Päron - vått i vått Steg 6

Steg 6

Nu återstår endast två stjälkar, detta är det enda i målningen som jag inte har målat vått i vått. Jag målade först med en ljus brunaktig färg hela stjälkarna, när det har torkat målar jag med en mörk färg en skugga på högersidan av varje stjälk.

You may also like...

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x