Kaffedags | En akvarellövning

kaffe

Här är en rätt så enkel övning målad med endast tre färger. Du kan använda vilka färger som helst som passar till målningen, själv använde jag elfenbenssvart, ftaloblå och bränd sienna. Den blåa färgen går att byta ut mot vilken blå som helst. Den bruna är även den utbytbar så länge det är en orangebrun färg, undvik dock röda bruna som engelskt rött, venetianskt rött och liknande. Den svarta färgen måste vara neutral, om du skulle använda t.ex. Paynes grå så måste du blanda i lite brunt för att få färgen neutral, det känns onödigt svårt.

Tanken med övningen är att träna gradering och vått i vått, att erhålla fina övergångar från en viss valör till en ljusare eller mörkare.

Måla gärna denna på ett litet papper, det är bra om koppen inte är större på målningen än i verkligheten.

Ett foto att måla av.

Steg 1

Börja med allt som är bakom koppen, använd en ljus färg (mycket vatten). Om du vill göra det enkelt för dig: måla hela bakgrunden med en neutral färg. Om du vill göra det lite ”finare” låt färgtonen pendla mellan kallt (blått) och varmt (brunt). Jag målade reflexen av koppen lite blåare än resten som är något varmt i färgtonen. Gör detta vått i vått utan skarpa kanter mellan de olika färgerna.

Glöm inte att måla inuti koppens öra, spara gärna ut de små blänk som finns i koppens reflex.

Steg 2

Nu skall du måla reflexen av kaffekoppen. Den får gärna vara lite blåaktig, men du kan kanske skönja även varmare färgtoner i min målning. Fina graderingar åstadkommer du genom att börja en viss yta där den är som mörkast för att sedan tillföra vatten eller ljusare färg efterhand för att skapa en långsam övergång från mörkare till ljusare. Glöm inte blänken i koppen och skuggan efter koppens öra som skall målas vått i vått. Måla även fogarna mellan kakelplattorna i bakgrunden samt reflexerna i diskbänken.

Steg 3

Måla koppen i samma teknik som reflexen i steg 2. Glöm inte blänket under koppens öra. Gör gärna koppen aningen ljusare än reflexen av den.

Steg 4

Kaffet i koppen skall också målas, gör detta med två olika färger. En mörkt blåaktig och en ännu mörkare svartbrun. Det lilla blänket i kaffeytan är viktigt, lämna det omålat, det skall vara helt vitt. Gränsen mellan det bruna kaffet och den blåare reflexen av kakelplattor i kaffet bör vara lite mjuk, vänta att måla den andra ytan tills den första är precis lagom fuktig för att åstadkomma detta.

You may also like...

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x