Lundagård i snö

Lundagård in the snow

Det här är en gammal målning från 2004, motivet är från Lundagård i Lund. Denna park ligger i anslutning till universitetets huvudbyggnad med sin fontän som jag har målat många gånger. Målningen är gjord med tre olika färger och tillvägagångssättet är mycket enkelt och okomplicerat. En utmärkt övning alltså.

Ett foto från Lundagård

Färger

  • Fransk ultramarin. Jag tycker att det behövs en granulerande färg till detta motiv. Bilden blir platt med ftalo eller annan modern syntetisk blå färg. Ett alternativ kan vara koboltblå, men då förlorar du djupet i färgblandningen för träden.
  • Bränd sienna, denna färg är ett absolut måste i varje akvarellmålares palett. Saknar du den, köp den!
  • Obränd sienna, används endast för husen i bakgrunden, den går att byta ut mot gul ockra.

Steg 1

Lundagård steg 1

Börja med himmlen, måla den ner till husen och måla runt om träden. Gör en färgblandning av blått och bränd sienna som skall vara rätt så tunn. Denna gråa färg skall målas i alla små fält som finns mellan trädstammarna och ovanför husen. Det är viktigt att alla små fält av himmel får samma nyans, luta därför pappret när du målar dessa, då rinner sig färgen jämn. Tekniken kallas lavering. När det är gjort och färgen har torkat skall husen målas. Använd oblandad obränd sienna för dem. Om du vill, spara de ljusa linjerna i fasaden (måla runt om dem). Tänk på att skapa en trovärdig snökant i underdelen av husen. Försök att måla runt om de större grenar i förgrunden som syns på fotot, både i himlen och i huset.

Steg 2

Lundagård steg 2

Lite fönster och andra detaljer på husen målas med blå + bränd sienna. Som du ser har jag målat detta mycket slarvigt, om det målas för petigt drar det för mycket intresse till sig och man förlorar det som är viktigt i bilden. Några buskar målas också med samma färger samt antydan av grenverk runt trädstammarna, detta målas med en ljus färgblandning.

Steg 3

Lundagård steg 3

Målningen avslutas med de mörka trädstammarna, det är dessa som är själva motivet, allt annat är bara där för att placera dem i ett sammanhang. Nu skall du vara lite noggrann, blanda till en mycket mörk färg av fransk ultramarin och bränd sienna, denna skall var blåsvart, blanda även en annan färg som är mera brunsvart. Träden blir nämligen lite tråkiga om du bara använder en och samma färg för dem. Fyll i alla träd med de olika färgblandningarna, låt de två färgerna flyta samman på pappret. Se upp med snön på träden, titta på fotot och försök efterlikna hur snön ligger. De större grenarna som du tidigare har sparat ut i himmel och hus skall också målas, lägg lite mörk färg i underkant av ursparningen så det ser ut som snö på ovandelen av grenarna. Tjockt med färg skall det vara. Måla inte torrt på träden, då dör färgerna. Med en ljus färg, måla även lite snö på marken men täck inte pappret med färg, lämna lite vitt här och där.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x