Granulerande färger

granulerande färger

För de flesta nybörjare är granulerande färger ett okänt begrepp. Det är knappast färger som man letar efter och de ingår nästan aldrig i färdiga akvarellådor. Dessutom är de ofta dyrare än andra färger och i billiga färgserier är de oftast utbytta till andra, mindre dyra pigment, ibland med bibehållet namn. Du skall inte vara säker på att om du köper koboltblå eller Viridian att du får dessa färger. Om färgen är billig är det något annat färgämne som fått ersätta dessa dyra pigment, trots att de ändå kallas koboltblå och Viridian.

Pigment är ett olösligt färgämne som mals till ett fint pulver, graden av malning är olika för olika pigment, beroende av ljustålighet kontra transparens. Det är ett fint avvägande som färgtillverkar måste överväga. Om man maler att visst pigment för fint förlorar det hållbarhet men vinner transparens, och omvänt.

Det finns två olika typer av granulerande färger. De som skapar ett mönster genom att pigmentet snabbt sjunker till botten eftersom det är tungt. En annan typ är pigment som skapar mönster genom att pigmentkornen klumpar samman.

Sedimenterande färger

En del pigment är tunga, pigmentkornen flyter inte i vattnet. De sjunker snabbt i den nymålade färgytan och hittar alla små ojämnheter i pappret, de samlar sig i fördjupningar och bildar därmed en ojämn och lite grynig yta. Resultatet blir en jämnt fördelad färg med små mörkare fläckar invid ljusare yta. Effekten accentueras med flödigt måleri, om du skulle måla torrt minskar denna effekt. Sådana färger är sedimenterande.

Några exempel på sedimenterande färger

Koboltblå djup på Arches grovt papper
Koboltblå djup på Arches grovt papper
Mummy Bauxite på Fabriano Artistico grovt papper
Mummy Bauxite på Fabriano Artistico grovt papper
Viridian på Saunders Waterford grovt papper
Viridian på Saunders Waterford grovt papper

Flockande färger

En del pigment är flockande. Det betyder att pigmentkornen har en tendens att samla sig i större klumpar. Även sådana färger brukar kallas granulerande eftersom de inte ger en slät färgyta. Resultatet med flockande färger blir alltifrån en sandpappersliknande yta till uppenbar trådighet eller småprickigt. Mönstret förstärks ytterligare om du försöker åstadkomma blomningar, ett sådant måleri förstärker bildandet av trådar och prickar. Färgytan som sådana färger, med tydlig flockning, är ojämnt fördelad på pappret.

Några exempel på flockande färger

Manganviolett bildar trådar.
Manganviolett bildar trådar.
Kinakridon Violett är endast lätt flockande, bildar en yta som sandpapper.
Kinakridon Violett är endast lätt flockande, bildar en yta som sandpapper.
Transparent Yellow Oxide från DS är kraftigt flockande.
Transparent Yellow Oxide från DS är kraftigt flockande.

Vissa pigment är både tunga och flockande. Sådana färger ger ett mycket tydligt mönster på pappret. Både sedimenterande och flockande färger kallas med ett gemensamt namn för granulerande. Ingen färgtillverkare använder en särskild benämning för sedimenterande eller flockande färger, alla är bara granulerande.

Alla seriösa tillverkare av akvarellfärg anger om en viss färg granulerar eller ej. Dock anger nästan ingen graden av granulation. En del färger lämnar endast ett svagt mönster medan andra granulerar kraftigt. Denna gradskillnad kan vara olika för samma färg från olika tillverkare.

Om du verkligen är intresserad att sådant, som grad av granulation kan jag rekommendera handprint.com.en hemsida sammanställd av Bruce MacEvoy. Den är en mardröm att navigera, men är en guldgruva av information.

I det här sammanhanget är avdelningen om färger, pigment och tillverkare en fantastisk källa till kunskap. Du hittar den här. (Meny för olika grupper av färger finns i ovankant av sidan). Sedan några år tillbaka uppdateras inte sidan längre. Därför är de nyaste färgerna, och tillverkare, inte representerade men den är ändå mycket omfattande.

Här kan du hitta nästan alla färger från i stort sätt alla större tillverkare ordnade efter färgton och pigmentnamn. En färgs granulation anges i en skala från 0 till 3, där o betyder ”inte alls” och 3 är mycket tydlig granulation. Du hittar kolumnen som anger graden av granulation till höger (Fjärde kolumnen med siffror).

Om man gillar eller hatar att en del färger granulerar är en smaksak. Själv använder jag gärna granulerande färger, jag tycker om färger med karaktär och med en egen vilja. Att måla med granulerande färger kräver ett annat handlag än med ”vanliga färger”. I ett framtida inlägg kommer jag att beskriva hur jag målar med sådana färger.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x