Van Dyck brun

vandyke brown

Van Dyck brun Ljusäkthet
Redan efter tre månader med solljus kan man se en tydlig blekning av färgen.

Van Dyck brun är en klassisk färg, den har fått sitt namn efter den flamländska målaren Anthony Van Dyck. Färgen är också känd under namnet Kasselbrunt, ibland kalls färgen för även för brunkolsbrunt på grund av sitt ursprung. Materialet man traditionellt använder för pigmentet är nämligen brunjord som innehåller järn- och manganoxider samt brunkol. De oorganiska delarna av pigmentet är fullt ljusäkta medan den organiska delen, brunkol, inte är det. Därför är inte pigmentet särskilt ljusäkta, det bleks i solljus.

Jag skrev ”traditionellt använder” eftersom i stort sätt alla tillverkare förfalskar färgen numera, endast ett fåtal har äkta vara. Det vanligaste sättet att blanda färgen är med svart + brunt, en del tillverkare har även lite gult i den. Färgprover av transparens, fläkning, blomning och liknande är inte relevant eftersom alla tillverkare har olika recept för att uppnå sin vision av färgen, olika blandningar med olika pigment används för att uppnå den perfekta Van Dyck bruna färgen.

Du har säkert en brun färg, kanske även en svart. Blanda dem (mest brunt, bara lite svart) så har du själv skapat en färg som de flesta tillverkarna kallar för Van Dyck brun

Av större tillverkare finns endast två som fortfarande använder ett äkta pigment för färgen:

SHINHAN: Vandyke brownNBr8
HOLBEIN: Van Dyke Brown NBr8

Köp några av dessa om du verkligen vill ha färgen, strunta i alla blandade färger från andra tillverkare. Var medveten om att färgen har begränsningar vad gäller ljusäkthet.

Färgindex: NBr8
Ljusäkthet: Tveksam
Transparens: Halv transparent
Fläckande: Nej
Granulerar: Ja

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x