Winsor & Newton professional

Winsor & Newton professional

Winsor & Newton tillhandahåller allt möjligt som är relaterat till konstskapande: Färger, underlag, penslar och även småsaker som suddgummi, filtpennor och kolstift. Deras utbud av konstnärsmaterial är imponerande. Naturligtvis är flera av dessa varor tillverkade av någon annan men är beställda och granskade av W&N innan de sätter sitt eget namn på varan.

Detta gäller även för deras Winsor & Newton professional papper. Vem som i själva verket tillverkar pappret är inte offentliggjort. På W&N hemsida står bara att det är tillverkat i Italien, enligt andra källor är det ett franskt papper och för flera år sedan tillverkades det av Invernesk som äger flera pappersbruk.

W&N professional är ett nytt akvarellpapper, bara för några år sedan ersatte det deras tidigare bomullspapper. Pappret är rullviratillverkat av 100% bomull. Det är limmat både i pappersmassan och på ytan med växtbaserad stärkelse men det kan tydligen inte räknas som veganskt, eftersom rester av gelatin kan förekomma.

Pappret finns som varmpressat, kallpressat och med grov gräng. Formaten är kantlimmade block, spiralbundna block, lösa ark (76×56 cm) och i rulle. Det finns endast i 300 gr/m² förutom kallpressade ark som även finns i 640 gr/m².

W&N professional är mycket vitt, inget alternativt för naturligt vitt är tillgängligt. Vitheten är uppnådd utan att använda av optiska blekmedel. Som ark har pappret två sidor med naturliga råkanter och två rivna. Pappret är betydligt billigare än andra papper av samma typ. Ett ark 56×76 kostar 60-70 kr medan t.ex. ett Arches kostar 90-100 kr.

Det grova pappret, som jag provade, har en småknottrig, rätt så hård yta som påminner lite av ytan på ett Arches papper med samma gräng. Ytlimningen är lite ”glansig” och tar inte färgen särskilt väl innan den har mjukats upp med vatten.

Jag såg en video på YouTube med en förtvivlad konstnär som inte fick färgen att fastna på pappret. Ett obehandlat W&N professional tar nämligen inte emot färgen särskilt bra, den måste nästan gnuggas på plats. Men bestryk pappret med vatten och låt det torka, det är då redo för ett mera naturligt måleri. Så bör man förövrigt göra med alla bra akvarellpapper, det är inte unikt för W&N. Det borde kanske en youtubare veta innan hon recenserar akvarellpapper online.

Exempel på papprets ovilja att ta färg.

YouTube player

Det första målningsprovet är på W&N obehandlat papper. Det andra är W&N som är bestruket med vatten och sedan fått torka. Det tredje pappret är obehandlat Arches. Exempel 1 och 3 har en viss likhet, färgen fastnar inte helt på pappret, med W&N är värre än Arches.

W&N obehandlat papper
W&N vattenbehandlat papper
Arches obehandlat papper

Alla bra akvarellpapper mår bra av att behandlas med vatten och sedan få torka innan du målar på det. Enklare akvarellpapper behöver inte vattnas först eftersom de inte har någon ytlimmning.

Det är inte så att W&N professional är särskilt hårt limmat. Det är bara en något konstgjord känsla som den rätt så sparsamma limningen ger. Men efter en bestrykning med vatten så beter sig pappret riktig trevligt. Det har goda vått i vått egenskaper och ger jämna och fina laveringar, även om pappret är ovilligt att absorbera vätska. Det håller kvar färgen rätt så bra, vilket även gör det lämpligt för lager på lager måleri, det passar antagligen inte någon som vill lyfta bort färg i efterhand.

W&N professional är rätt så hårt och styvt, det tolererar våldsam behandling. Du kan gnugga och skrapa utan att förstöra pappret. Alla typer av maskering fungerar bra. Att skrapa med vass kniv, eller att använda sandpapper fungerar smärtfritt, det finns inte någon tendens för pappret att ludda eller att gå sönder.

W&N har en vacker pappersyta och färgen fastnar ganska kraftigt.
Vänster är obehandlat papper och höger sida är bestruken med vatten och har sedan fått torka innan färgen målas över båda sidorna. Det är inte så att W&N har särskilt mycket lim på ytan, bara att det är ett lite konstigt lim.

Sammanfattning

W&N professional är ett mångsidigt akvarellpapper som är lämpligt till alla möjliga tekniker. Det har ytliga likheter med Arches men är betydligt billigare. Pappret är ovanligt motvilligt att ta emot vätska, typen av ytlimning är anledningen. Det är mycket stryktåligt och håller fast färgerna på ett övertygande sätt. Ett riktigt bra allround papper med få svagheter till ett rimligt pris.

Namn: Winsor & Newton professional
Tillverkare: Winsor & Newton
Tillverkningsmetod: Rullviratillverkat (mouldmade)
Material: 100% Bomul
Limning: Internt och på ytan med växtstärkelse
Yta: Kallpressat (NOT), varmpressat (HP) och grovt (Rough)
Tjocklek: 300 gr/m² (640g/m², endast kallpressade ark)
Färg: Extra vitt

En disig vinterdag målad på W&N professional akvarellpapper

Tillverkarens hemsida:
https://www.winsornewton.com/row/paper/watercolour-paper/professional-watercolour-paper/

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x