Textillim för maskeringar

textillim som maskeringsvätska

Det talas en del om hur man kan använda textillim som maskeringsvätska. Jag har förstått att det tipsas om detta i olika Facebookgrupper och på andra ställen. En del av mina akvarellelever har också nämnt det. Maskeringsvätska är egentligen bara flytande latex, och textillim är oftast samma sak: latex, bara med högre viskositet.

Vilket textillim som helt fungerar, bara det består av flytande latex, kontrollera att det är fallet innan du använder det på en målning. det går även att köpa flytande latex avsedd för andra ändamål än att limma textilier, oftast till mycket lägre pris, men kanske i onödigt stora förpackningar.

Jag har införskaffat en tub Casco textillim för att utvärdera hur väl det fungerar och hur man gör med limmet. Till att börja med måste limmet spädas, det är alldeles för trögflytande för att fungera att måla med.

Använd en liten burk eller flaska med lock för att späda limmet i, då har du en behållare att förvara blandningen i.

Om du späder med lika del vatten får du en lättflytande lösning som är tunnare än färdigköpt maskeringsvätska men som ändå fungerar, om du istället använder en tredjedel vatten och två tredjedelar lim blir lösningen rätt så lik konsistensen av maskeringsvätska. Jag gillar den mera lättflytande konsistensen. Då fungerar den med alla verktyg, pensel, stålpenna, tandborste osv. så därför spädde jag mitt lim med lika del vatten.

Jag märker ingen skillnad på textillim och maskeringsvätska. De verkar fungerar exakt likadant, så ur en praktisk synvinkel är det samma sak.

Maskering med textillim med pensel.
Maskering med textillim med pensel.
Med stålpenna.
Med stålpenna.
Stänk med tandborste.
Stänk med tandborste.

En uppenbar nackdel vad gäller textillim eller flytande latex är dess brist på färg, eftersom den är helt färglös (det finns maskeringsvätskor som också är färglösa) är det svårt att se var du har målat den på pappret. Problemet löser du enkelt genom att tillsätta lite akvarellfärg till vätskan. Välj någon färg som inte är fläckande, du vill ju inte att maskeringen lämnar spår av färg efter sig på pappret, till exempel någon jordfärg.

Vad gäller priset kostar en tub Casco textillim ca 50 kr för 40 ml. Maskeringsvätska kostar ca 100 kr för dubbla mängden. Om du späder limmet med hälften vatten, får du ungefär samma mängd maskeringsvätska för halva priset.

Personligen använder jag inte så mycket maskeringsvätska att priset skulle vara avgörande på något sätt, en flaska räcker mycket länge för mig. Dessutom slipper jag kladdet att späda limmet och att tillsätta lite färg.

Till alla som hittar på olika andra fördelar med lim kontra maskeringsvätska kan jag bara säga att det är samma sak: flytande latex. Det har därför samma egenskaper.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x