Vad färgproverna betyder och hur de är gjorda

color sample

Jag har börjat med att beskriva färgernas egenskaper med hjälp av färgprover. Fem olika för varje färg. Jag skall beskriva hur färgproverna är gjorda och vad de visar.

Eftersom alla akvarellpapper har olika egenskaper och färgerna beter sig olika på olika papper, är alla prover målade på samma papper. Jag har valt Saunders Waterford 300g rough för proverna.

Färton, valörer och transparens

akvarellfärg Färton, valörer och transparens
Venetianskt rött är en opak färg.

I färgprov nr. 1 visas färgens dynamiska omfång, från mörk till ljus, De två svart linjerna i ovankant visar hur transparent färgen är.

Färgprovet är gjort så här: Jag börjar med att placera en svart linje på pappret med en svart, vattenfast märkpenna sedan målar jag med intensiv (bara lite vatten) färg över linjen och tunnar ut den efterhand så att den blir ljusare. Jag försöker att göra färgen i början så mörk som möjligt och i slutet så ljus som möjligt.

När färgen har torkat tecknar jag ytterligare en svart linje bredvid den första. Skillnaden mellan de två linjerna avgör hur transparent färgen är. Om man inte kan se någon skillnad är färgen transparent. Om skillnaden är stor är färgen opak.

Blomning

akvarellfärg Blomning
Kinakridonrosa ger blomningar

Om färgen har förmågan till blomning eller ej testas genom att jag målar en färgyta och låter den nästan torka, den skall vara så torr att den inte längre blänker, Då sätter jag en droppe vatten i ett hörn på provet, om färgen blommar så visas det genast med ljusare yta där vattnet blev placerat och en krans av pigment mellan vattnet och den torra färgen. Detta är en blomning och uppstår när blöt färg målas på en nästan torr yta. En del färgen har lätt för detta, andra blommar inte alls.

Fläckande

Fläckande akvarellfärg
Fransk Ultramarin är inte fläckande

För att mäta hur mycket färgen fastnar på pappret målar jag ett prov, låter det torka helt. Därefter tar jag en bummulspinne (tops) blöter den i vatten och drar fem gånger med “lagom” tryck över provet. När detta är gjort suger jag upp resterande vatten med hushållspapper. Resultatet visar hur stor skillnaden är, ju större skillnad på färgen ju mindre fläckar den. Bara en liten skillnad tyder på att färgen är fläckande.

Vått i vått

akvarellfärg Vått i vått
Mjuk och fin övergång med Lemon yellow i vått i vått

Jag blöter en provyta låter vatten vila en stund tills det är ”lagom” vått. Därefter sätter jag en droppe färg på ena sidan av provet. Färgen kommer att flyta ut i vatten, hur mycket och på vilket sätt beskriver hur färgen fungerar vått i vått.

Bett och granulering

akvarellfärg Bett och granulering
Ett tydligt bett men inte granulering från Kinakridonrosa 

Bett kallar men den kant runt en målad färgyta som en del färger lämnar, Granulering är vissa färgers egenskap att bilda ”klumpar” så att färgen ser grynig ut när den har torkat. Detta färgprovet målas med flödig färg, båda egenskaperna visas tydligare om färgen läggs frikostigt på pappret. När färgen har torkat visar resultatet om den biter eller granulerar.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x