Nickel Azo gul (Transparent Yellow) PY150

Nickel Azo Yellow

Jag kanske skall erkänna med en gång: Nickel Azo gul är min favorit bland gula färger numera. Tidigare hade den konkurrens av Nickel Dioxin gul (PY153) och Quinacridone Gold (PO49), men ingen av dessa färger tillverkas längre, då är Nickel Azo ett bra alternativ.

Jag har märkt att många som köper färgen i färgkopp är överraskade att den ser brun ut i koppen. En del tror till och med att de har fått fel färg, att det är en ockra eller sienna, men så ser den ut, brun i koppen men gul på pappret. Anledningen till att den ser brun ut är att den är rätt så oklar i fullton men även att färgen är transparent så att det ger effekten av brunhet i koppen.

Nickel Azo gul torkar upp med endast lite förlorad valör och färgton, det är alltså inte mycket skillnad på färgen nymålad och torkad. I tjocka färglager är den oklar och verkar varm i tonen, medan den i tunnare skikt har en vacker mellangul klar ton.

Pigmentet är mycket ljusäkta. Det är fläckande och inte granulerande. Dess främsta tillgång är transparensen som är ovanlig bland gula färger. Detta gör färgen till en bra ersättare för färger som inte finns mera som: Quinacridone Gold, Gummigutta (Gamboge) och indisk gul.

Använd färgen till blandningar med både rött och blått, du kan få fina orangea eller orange-bruna blandningar med Nickel Azo och olika röda. Med olika blåa, gula och kanske med en tillsats av någon röd färg, får du fantastiska gröna. Färgen är verkligen trevlig i olika gröna färgblandningar.

Som alla pigment som innehåller nickel är färgen lätt giftig, Vid normal användning är färgen ofarlig, men om du är nickelallergiker skall du undvika färgen för ansiktsmålning.

Pigmentet är vanligt som ingrediens i diverse gula, gröna och orangea blandfärger men som självständigt pigment är det tyvärr mindre vanligt. Jag har endast hittat sex tillverkare som tillhandahåller färgen.

SCHMINCKE: Transparent Yellow (PY150)
DANIEL SMITH: Nickel Azo Yellow (PY150)
WINSOR & NEWTON: Transparent Yellow (PY150)
MAIMERIBLU: Transparent Yellow (PY150)
M. GRAHAM: Nickel Azo Yellow (PY150)
ST PETERSBURG WHITE NIGHTS: Indian Yellow (PY150)
ROYAL TALENS: Aureolin PY150
ROMAN SZMAL: Nickel Azo Yellow (PY150)

Nickel Azo Yellow Färgen är mycket transparent , särskilt för att vara en gul färg. Tonen ser varmare ut i tjocka färgskikt
Färgen är mycket transparent , särskilt för att vara en gul färg. Tonen ser varmare ut i tjocka färgskikt
Nickel Azo Yellow Färgen är rätt så fläckande
Färgen är rätt så fläckande
Nickel Azo Yellow Ingen blomning
Ingen blomning
Nickel Azo Yellow Transparent, och den granulerar inte
Transparent, och den granulerar inte
Nickel Azo Yellow Fungerar hyfsat vått i vått
Fungerar hyfsat vått i vått

Egenskaper

Färg index namn: PY150
Ljustålighet: Utmärkt
Transparens: Transparent
Fläckande: Ja
Granulerande: Nej

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x