Dra fina linjer

Fin linje i akvarell

Det kan verka lätt. Att dra en fin linje med en pensel. Men att göra en verkligt fin linje med en pensel kan vara knepigt. Många av mina elever har problem med detta.

En välskött bra pensel överst, en äldre misskött pensel underst, om din lilla pensel ser ut som denna är det dags att köpa en ny.

Använd “torr” pensel.

Om du vill att din pensel skall ge en smal linje är det jätteviktigt att den inte är full med färg. En blöt pensel får stråna att svälla och toppen blir tjock. När du behöver ett verkligt fint resultat måste penseln bara ha lite färg i håren. Du åstadkommer detta genom att dra av så mycket färg som möjligt på kanten att din blandkopp. Det spelar ingen roll om du använder mörk eller ljus färg. När du tror att du har tömt penseln på färg mot kanten av blandningskoppen är den bara halvtom. Gör om det igen, och igen tills det inte kommer någon färg från penseln.

När din pensel är dränerad på färg kan du få mycket fina linjer, naturligtvis spelar kvaliteten på din pensel också roll, det är mycket enklare med en bra pensel.

Jag har blötat penseln och sedan dragit av vätskan mot kanten av vattenkoppen, då får man en sån här fin spets.
Så här tjock är samma pensel när den bara är doppad i vatten (färg). Det är svårt att göra fina linjer med en så tjock spets.

Håll penseln rätt

Om du håller din pensel i 90 grader mot pappret går det att åstadkomma en fin linje, om du däremot lutar penseln och håller den som en penna får du en större anläggningsyta mot pappret och en bredare linje. Det tar emot att hålla en pensel så upprätt, det känns onaturligt, men det är nödvändigt om du skall göra en smal linje.

Ha stöd för penseln

Minsta variation av tryck av din pensel på pappret kommer att resultera i smalare respektive tjockare linje. Det är alltså viktigt att du kan få samma tryck om du vill erhålla en jämntjock linje. Jag brukar använda långfingret som stöd. Mina elever tycker att det känns konstigt, Prova i så fall med stöd från hela handen, Att du har någon typ ar stöd är viktigt. Om du bara målar på ”frihand” är det omöjligt att få jämna linjer.

Använd inte handled och fingrar när du målar


En fin linje målas i et landskap, lägg märke till att jag skapar ett stöd med hjälp av mitt långfinger under penseln. Lägg också märke till att jag flyttar hela armen, jag använder inte fingrarna för att dra linjen, med ”låst” handled och fingrar är det enklare att göra bra linjer.

Most people are unfamiliar with brushes but are used to writing with a pencil. It is not possible to move over the familiar “pencil technique” to painting with a brush. When writing, use your fingers and wrist to control the movements of the pencil. When you paint, this familiar way no longer works. When using a brush for painting, use the whole arm, with “locked” fingers and wrist. When using the wrist, all lines are slightly curved (to the right for right-handers and to the left for left-handers). To compensate for this, it is common to paint many small lines in a row to create a coherent line. Instead, try to draw a long line, it will be much better.


Den första delen är målad med handled och utan stöd, den andra är målad med ”låst” handled och med långfingret som stöd.

You may also like...

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x