Dra fina linjer

Fin linje i akvarell

Det kan verka lätt. Att dra en fin linje med en pensel. Men att göra en verkligt fin linje med en pensel kan vara knepigt. Många av mina elever har problem med detta.
En välskött bra pensel överst, en äldre misskött pensel underst, om din lilla pensel ser ut som denna är det dags att köpa en ny.

En välskött bra pensel överst, en äldre misskött pensel underst, om din lilla pensel ser ut som denna är det dags att köpa en ny.

Använd “torr” pensel.

Om du vill att din pensel skall ge en smal linje är det jätteviktigt att den inte är full med färg. En blöt pensel får stråna att svälla och toppen blir tjock. När du behöver ett verkligt fint resultat måste penseln bara ha lite färg i håren. Du åstadkommer detta genom att dra av så mycket färg som möjligt på kanten att din blandkopp. Det spelar ingen roll om du använder mörk eller ljus färg. När du tror att du har tömt penseln på färg mot kanten av blandningskoppen är den bara halvtom. Gör om det igen, och igen tills det inte kommer någon färg från penseln.

När din pensel är dränerad på färg kan du få mycket fina linjer, naturligtvis spelar kvaliteten på din pensel också roll, det är mycket enklare med en bra pensel.

Jag har blötat penseln och sedan dragit av vätskan mot kanten av vattenkoppen, då får man en sån här fin spets.
Jag har blötat penseln och sedan dragit av vätskan mot kanten av vattenkoppen, då får man en sån här fin spets.
Så här tjock är samma pensel när den bara är doppad i vatten (färg). Det är svårt att göra fina linjer med en så tjock spets.
Så här tjock är samma pensel när den bara är doppad i vatten (färg). Det är svårt att göra fina linjer med en så tjock spets.

Håll penseln rätt

Om du håller din pensel i 90 grader mot pappret går det att åstadkomma en fin linje, om du däremot lutar penseln och håller den som en penna får du en större anläggningsyta mot pappret och en bredare linje. Det tar emot att hålla en pensel så upprätt, det känns onaturligt, men det är nödvändigt om du skall göra en smal linje.

Ha stöd för penseln

Minsta variation av tryck av din pensel på pappret kommer att resultera i smalare respektive tjockare linje. Det är alltså viktigt att du kan få samma tryck om du vill erhålla en jämntjock linje. Jag brukar använda långfingret som stöd. Mina elever tycker att det känns konstigt, Prova i så fall med stöd från hela handen, Att du har någon typ ar stöd är viktigt. Om du bara målar på ”frihand” är det omöjligt att få jämna linjer.

Använd inte handled och fingrar när du målar

YouTube player

En fin linje målas i et landskap, lägg märke till att jag skapar ett stöd med hjälp av mitt långfinger under penseln. Lägg också märke till att jag flyttar hela armen, jag använder inte fingrarna för att dra linjen, med ”låst” handled och fingrar är det enklare att göra bra linjer.

De allra flesta är ovana vid pensel men vana vid att skriva med penna, Det går inte att flytta över den bekanta ”penntekniken” till måleri med pensel. När du skriver använder du fingrar och handled för att styra pennans rörelser. När du målar fungerar inte detta välbekanta sätt längre. När du använder pensel för målning används hela armen, med ”låsta” fingrar och handled. När du använder handleden blir alla linjer svagt böjda (åt höger för högerhänta och vänster för vänsterhänta). För att kompensera för detta är det vanligt att man målar många små linjer i följd för att åstadkomma en sammanhängande linje. Försök istället att dra en lång linje, det blir mycket bättre.

YouTube player

Den första delen är målad med handled och utan stöd, den andra är målad med ”låst” handled och med långfingret som stöd.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x