Fabriano Artistico

Fabriano Artistico

Fabriano pappersbruk är Europas första större papperstillverkare. Det finns bevis för att bomullspapper från den lilla orten Fabiano tillverkades redan under senare delen av 1200 talet. Pappersbruket blev etablerat redan år 1282 vilket gör det till Europas äldsta som fortfarande är i drift. I Fabriano var man uppfinningsrika, det gjordes många framsteg och papper från Fabriano blev efterhand känt över hela kontinenten. Det bästa pappret under medeltiden kom från Fabriano.

En bild från Fabriano pappersbruk
En bild från Fabriano pappersbruk
Theluoz, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
Reproduktion av ett tryck föreställande ett pappersbruk i Fabriano, Italien. C. 1450.
Reproduktion av ett tryck föreställande ett pappersbruk i Fabriano, Italien. C. 1450.
User:Piotrus, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Stora konstnärer, författare och statsmän har skrivit och målat på papper från Fabriano. Michelangelo, Beethoven och Giuseppe Garibaldi för att nämna några. Eurosedlarna är tryckta på papper från Fabiano.

Fabriano är numera ett stort pappersbruk som inte bara gör finpapper för konstnärer. De tillverkar även anteckningsblock, gratulationskort och andra enklare pappersprodukter så väl som högkvalitetspapper. De följer med tiden och har en miljövänlig tillverkning. De har en målsättning att återföra 95% av vattnet i produktionen till naturen, rent och i rätt temperatur. De använder endast certifierad cellulosa och förnybar energi.

Fabrianos finaste akvarellpapper kallas Artistico, det tillverkas i tjocklekarna 300 och 640 g/m². Färgen är vit, men inte riktigt vit, utan med en lätt bege ton. Det finns även tillgängligt som extra vitt. Inget blekmedel eller optiska vitmedel har används vid tillverkningen.

Det går att få som varm pressat, kallpressat och med grov yta. Det finns block med alla sidor limmade i olika storlekar och ark 56×76 cm samt 76X112 cm. Det finns även i rulle 140X1000 cm. Artistico är limmat både i pappersmassan och på ytan med icke animaliskt lim, veganer kan använda det. Det är av 100% bomull och rullviratillverkat.

Fabriano Artistico brukar var något billigare än andra papper av samma typ. Det kan skilja 20 till 30 kronor per ark till Artisticos fördel, detta i Sverige, och vad det verkar som även i Europa. Medan i USA har papperet från Fabriano ofta samma pris som andra jämförbara papper.

Första gången jag köpte Fabriano Artistico var det papper med grov yta jag handlade. Det är den typen av yta jag föredrar. Pappret var en besvikelse för mig. Jag målar ofta med mycket vatten och färg på pappret, och Artistico klarade inte riktigt den uppgiften. Vätskan samlade sig i pölar på ytan på ett sätt som var besvärande, pappret sög inte åt sig färgen på ett sätt som jag var van vid på andra papper med grov yta. Grova papper är endast lätt pressade och suger vanligen upp vätska mer än kall- eller varmpressade.

När jag långt senare testade Artistico kallpressat papper var det som ett helt annat papper, absorberande och mjukt. För att illustrera skillnaden gjorde jag nedanstående experiment. En rektangel i identisk storlek fylls i med samma mängd akvarellfärg, jag använde en pipett för att säkerställa att det var samma färgmängd på båda proven. Sedan fotograferade jag färgfläckarna under torkprocessen.

Fabriano torkprocess

Den översta raden är grov gräng och den undre är kallpressat. Ärligt talat så blev inte skillnaden så stor som jag hade förväntat mig. Men jag kan ändå dra slutsatsen att det kallpressade pappret absorberade färgen något snabbare, och att det grova pappret är blött på ytan betydligt längre tid än det andra. Inte förrän i steg tre eller fyra har pappret med grov gräng absorberat vätskan så mycket att kontrollerat vått i vått måleri är möjligt. Medan det kallpressade är lagom blött för vått i vått redan i steg ett eller två.

Det omvända resultatet är det vanliga, ett grovt papper är oftast mera absorberande än ett kallpressat. Min teori är att den något konstiga och gropiga ytan som Artistico grov gräng har, är skapad, inte med någon ullfilt, utan med hjälp av någon slags prägling som pressar pappersfibrerna så mycket att denna yta uppstår. I vilket fall som helst så tycker jag inte om ytan och gillar inte det grova papprets bristande förmåga att suga upp vätska. Ytan påminner lite om ett annat italienskt papper, nämligen Magnani grov gräng.

Men det kallpressade pappret är mycket trevligt att måla på. Det fungerar mycket bra vått i vått. Det är enkelt att lyfta färg från, det gäller även det grova. Detta är nog en tillgång för en del akvarellkonstnärer men det gör samtidigt lager på lager måleri besvärligt.

Båda papperstyperna är limmade medelhårt, och de kan hantera skrubbning och hårdhänt behandling hyfsat men inte mer. Det grova pappret är mera lämpligt om du behandlar ditt papper omilt.

En gropig yta på Artistico grov gräng, det är lätt att tvätta bort torr färg.
En gropig yta på Artistico grov gräng, det är lätt att tvätta bort torr färg.
Naturlig ytapå Artistico kallpressat, Även på detta papper är det lätt att tvätta bort färg.
Naturlig ytapå Artistico kallpressat, Även på detta papper är det lätt att tvätta bort färg.

Om du, som jag, gillar att använda mycket färg och vatten på ditt papper skall du undvika Artistico grov yta, men om du målar mera återhållsamt är det ett prisvärt och bra akvarellpapper. Det kallpressade pappret är absorberande och enkelt att måla på, Ett utmärkt och lättmålat papper för nybörjare, såväl som för den erfarna akvarellmålaren. Det har ett angenämt pris, i Europa åtminstone, och beter sig mycket väl bara du inte skrubbar och nöter för mycket.

En målning gjord på Artistico kallpressat papper
En målning gjord på Artistico kallpressat papper, djupa och fina färger och bra övergångar vått i vått, ett exempel är på bilens vindruta till vänster.

Namn: Artistico
Tillverkare: Fabriano
Tillverkningsmetod: Rullvira (mould made)
Material: 100% Bomull
Limning: På ytan och internt i pappersmassan
Yta: Tillgänglig som kallpressat, varmpressat och grov gräng
Tjoklek: 300 g/m² 640 g/m²
Färg: Vit och extra vit

Tillverkaren hemsida:
https://fabriano.com/en/product/artistico/

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x