Talang eller inte talang…

En av de vanligaste påståenden jag hör på mina kurser är: “jag kan inte teckna”. Då brukar jag fråga “hur ofta tecknar du?” svaret är alltid detsamma: Aldrig.

Ingen tror att en långdistanslöpare är bra på att springa utan att träna, ingen tror att en ingenjör kan det han eller hon kan utan kunskapsinhämtning, men konst är en annan sak. Jag ser ofta påståenden som “Yuja Wang har SÅ mycket talang” eller “Stevie Ray Vaughan är en gudabenådad musiker” som om de är födda med sin förmåga. Tusentals timmar av hårt arbete är inte av betydelse, det är talang,

Jag tror inte på talang, jag tror på träning. Den som är bra på något är den person som från tidiga år ägnat all sin tid på sin passion, oavsett om denna är konst, musik löpning eller astronomi.

Talang om det ens finns, är inget mot hårt arbete.

Så nästa gång du beklagar dig “Jag blir aldrig bättre på akvarellmålning” fråga dig hur mycket du målar, Om du inte använder några timmar om dagen åt målning, om du inte är nyfiken och hela tiden utforskar nya tekniker, färger, papper, om du inte konstant studerar och förkovrar dig kanske du skall acceptera att du inte blir bättre än så här och vara nöjd med det.

Det finns inga genvägar, eller talang. Bara hårt arbete! Så måla mycket!

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x