Färgblandnings schema

Färgblandnings schema

Gör en bildsökning på ”mixing watercolors” eller liknade så får du upp resultat som liknar bilden ovan. Diagram över blandningar av olika akvarellfärger i ett rutnät, som säker tar lång tid att åstadkomma.

Inte bara är dessa diagram illustrationer av hur olika färger kan skapas, utan de åtföljs oftast av en beskrivning av hur du själv kan göra ett sådant diagram.

Du utlovas en bättre förståelse för hur färgblandning fungerar och vilka färger som är lämpliga att blanda med andra. Samma sak händer med en liknande sökning på YouTube.

Jag har själv fallit i denna fälla, som nybörjare gjorde jag några sådana diagram. Stora scheman över alla mina akvarellfärger och hur de fungerar med varandra. Dessa diagram lade jag sedan i en byrålåda och tittade aldrig på igen.

De är nämligen totalt värdelösa att beskriva färgblandning. Det är bara ett formellt och stelt sätt att åstadkomma ett meningslöst rutnät av olika färger. Dessutom består nästan alla sådan scheman och blandningar av endast två färger medan i en målning flera färger ofta används tillsammans.

Verklig förståelse av färgblandning får man först efter att av målat många målningar. I vilka man faktiskt blandar färg, vått i vått, lager på lager eller lavering, det finns många sätt att blanda färg på.

Ändå verkar många akvarellpedagoger i böcker och på Internet besatta av diagram, en del konstnärer har byggt en karriär på att skapa diagram, tänk om de hade använt sin tid att skapa konst istället för att måla små kvadrater i ett rutnät.

För att citera Bruce MacEvoyok, jeanne, i’ve mixed a lot of greens … now what?” Du som läser mycket om akvarellmålning i böcker och på Internet vet kanske vilken jeanne han refererar till.

Därför är mitt råd att strunta i diagram och andra ”hjälpmedel” till exempel vad som ofta kallas färghjul, två cirkelformade skivor som kan snurras oberoende av varandra så att olika färgblandningar visas.

Måla mycket så lär du dig hur dina färger fungerar med varandra, det är mycket bättre än alla dessa teoretiska konstruktioner, och tänk på att en felaktig färgblandning kan vara vackrare än den du egentligen hade tänkt dig.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x