Kärnsvart – PBk8

kärnsvart

Kärnsvart (Peach black, Vine black) är en svart färg utvunnen från kolade växtdelar. Ursprunget varierar, somliga vill använda gamla vinstockar som kolas, andra föredrar kärnor från stenfrukter som persika (varav namnet), pilträd förekommer också. Om jag får gissa användes färgen första gången när en stenåldersmänniska tog upp en trädstump från elden och ritade med den på närmaste sten.

Sedan Winsor & Newton lade ner produktionen av färgen de kallade charcoal grey 2005, finns det inte många större tillverkare av färgen. Endast några få har den:

Old Holland (Vine black)
https://www.jacksonsart.com/old-holland-watercolour-18ml-vine-black

Rublev (German Vine Black)
https://www.naturalpigments.eu/paints/watercolor-paints/german-vine-black-watercolor-paint.html

Kremer (Bideford Black)
https://www.farg.nu/produkt/kremer-pigmente-akvarellfarg-bideford-black-halvkopp/

Det går även att hitta små tillverkare som har färgen, sök på Google efter ”Vine black watercolor” eller ” Peach black watercolor” men se upp för fuskarna, till exempel ShinHan säljer en färg som heter Peach Black men som i själva verket är anilinsvart, samma sak gäller för Holbein, som även de, kallar anilinsvart för Peach Black. Michael Harding kallar järnoxidsvart för Vine Black. Färgnamnet verkar inte betyda något nuförtiden. Kolla pigmentet som skall vara PBk8, om du är osäker.

Kärnsvart är en mycket hållbar, rätt så transparent svart med en varm ton. Färgen är inte alls fläckande, den tvättas mycket lätt av pappret, även när den är torr. Den granulerar mycket vackert, den bildar en jämn småprickig yta. Kärnsvart vill inte alls röra sig i vatten, vått i vått fungerar mycket dåligt med den här färgen.

Kärnsvart är inte riktigt svart, man skulle snarare kunna beskrivas som mörkt gråbrun. Det är svårt att uppnå helsvart med den, och den är varm, så brunaktig att den nästan kan liknas vid en mörk sepia.

Jag uppskattar färgen för dess fina granulering. Den skapar fina mönster på pappret och den är rätt så transparent. Dess ovilja att flyta med vatten är en nackdel, den kanske inte skall användas till flitigt vått i vått måleri.

Om du är en av dessa akvarellmålare som inte vill använda svart färg, då struntar du antagligen i färgen, men om du använder svart akvarellfärg och kanske till och med den tråkiga lampsvart, då kan jag verkligen rekommendera kärnsvart som är ett bra tillskott till paletten för akvarellmålaren som har allt. För antagligen äger du inte kärnsvart, med det kanske du borde göra.

En målning gjord med nästan bara kärnsvart plus några jordfärger.
Se så fint färgen granulerar.
Transparent och brunsvart
Vått i vått, ingen rörelse.
Enkel att tvätta ur.
Vänster är nymålad, höger torr, nästan ingen skillnad.
Fina blomningar.
Lämnar inget bett men granulerar vackert.

Färgindex: PBk8
Ljusäkthet: Mycket god
Transparens: Halvtransparent
Fläckande: Inte alls
Granulerar: Har en mild och fin granulering.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x