Färgstänk

stänka akvarellfärg

Det här är en rolig övning. Du kan använda vilka två färger du vill, jag använde ftalogrön (gul ton) och kinakridon rosa. Men vilken färgkombination som helst kan fungera. Det enda kravet är att de två du väljer skall kunna blandas till en svart färg. Det fungerar till exempel med fransk ultramarin och bränd sienna eller Ftaloblå (gärna röd ton) och någon rödbrun färg, t.ex. Engelskt rött. Kanske kan du få några fler tips från den här artikeln.

Utöver två valfria färger måste du ha maskeringsvätska. Utan maskering fungerar inte övningen.

Steg 1

Börja med att teckna konturerna av de två färgtuber du valt för övningen och en eller två penslar. Det är naturligtvis roligare om tuberna på målningen är samma som du använt. Men det är inte något krav. Om du använder akvarellfärg i koppar tycker jag att du i alla fall skall måla en färgtub. En liten färgkopp är inte lika slående som en färgtub.

Ett enkelt sätt att avbilda föremål i skala 1:1 är helt enkelt att lägga föremålen på akvarellpappret och sedan följa formen med en blyertspenna, du måste dock kompensera för pennans tjocklek annars blir föremålen för stora.

När alla tuberna och penslarna är tecknade skall du bemåla dem med maskeringsvätska. Måla rätt så frikostigt med vätskan, då blir det lättare att avlägsna den senare. Ett styvt och någorlunda hårt limmat papper är att föredra, ett enklare papper eller ett papper som är mjuk kan gå sönder när du avlägsnar maskeringen.

Steg 2

Blanda dina valda färger med varandra tills du har erhållet en svart (neutral) färgblandning. Gör hellre för mycket färg än för lite, överskottet behövs senare i målningen, och du vill ju inte att färgen tar slut innan du har målat färdigt.

Tag lite av din mörka färgblandning till en ren blandkopp och blanda färgen med en hel del vatten. Måla därefter hela pappret med denna ljusa gråa färg, bara så att pappret inte lämnas helt vitt. Vänta sedan tills vätskan har absorberats lagom mycket av pappret. Se även till att vattnet är jämt fördelat över pappret. Måla skuggor vått i vått på valfri sida om föremålen. I min målning kommer ljuset från vänster så skuggorna hamnar till höger om varje föremål.

Om den svarta färgen flyter ut för mycket är ditt papper för blött eller så använder du för mycket färg i penseln. För ytterligare kontrast kan du, när skuggorna är målade, lägga en liten sträng med riktigt svart färg längst kanten på varje föremål.

Låt torka helt.

Steg 3

Nu till den roliga delen av målningen: stänka och skvätta. Använd dina två färger, blanda dem bara med vatten, inte med varandra, utan låt färgblandningen ske på pappret. Gör färgerna rätt så intensiva, tillsätt bara rent vatten direkt till pappret om de skulle vara för mörka.

Det finns flera sätt att skapa stänk som ser naturliga ut. Du kan slå med fylld (gärna mindre) pensel direkt på pappret, eller mot andra handens pekfinger. Det går också att använda en tandborste, den ger fina stänk. Öva gärna på ett vanligt kopieringspapper om du behöver träna.

Tänk på att ändra vinkel så att inte alla stänk får samma riktning. Du kan åstadkomma det genom att rotera pappret, det är kanske enklare än att ständigt ändra handens vinkel mot bilden.

Fortsätt stänka tills du är nöjd. det är viktigt att inte hela pappret blir fyllt med färg. Lämna rätt så mycket papper ostänkt.

Steg 4

När pappret är helt torrt skall maskeringsvätskan gnuggas av.

Börja med att lägga skuggor på tuberna. Det är bättre att göra dessa först, eftersom om de målas efteråt, riskerar att sudda ut texten och färgerna på tuberna. Använd en något fuktig pensel för att gradera skuggorna så att föremålen ser runda ut.

Måla sedan allt som senare skall bli svart, penselskaft och delar av tuberna, med en mellangrå färg. Måla även penslarnas metallhylsor. Blank metall vållar ibland problem, men tänk på metall som en ojämn spegel som reflekterar en förvrängd bild av omgivningen. Det är svårt att skapa ett sådant mönster utan förlaga, antingen en verklig pensel eller ett foto.

Lite färg på tuberna skall också målas. Texten kan du bara göra som lite krumeluriga linjer. Försök hitta en bra färgblandning för penselhåren, det kanske är svårt beroende på vilka färger du valt, själv ”fuskade” jag och använde lite gul färg för detta.

Steg 5

Låt färgen torka och sedan skall allt svart målas. Utelämna lite reflexer både i penselskaften och det svarta på tuberna. Eftersom dessa var gråa sedan tidigare ser det ut som naturliga reflexer i ett svart föremål. Om dina penslar är en annan färg, gör samma sak fast med denna färg. Förtydliga lite reflexer i metallen och förbättra penselhåren om det behövs.


YouTube player

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x