Vit färg, är det tillåtet?

Vit akvarellfärg

I stort sätt alla som undervisar i akvarellmålning säger att eleverna inte skall använda vit färg. Om man läser böcker, eller på Internet, om akvarellmålning får man också intrycket att de flesta skribenter inte gillar vit färg. Anledningen är antagligen att man som nybörjare måste först lära sig att utnyttja det vita pappret för att skapa vitt och ljusa färger, inte med inblandning av vit färg. Vita detaljer i en målning sparas helt enkelt ut genom att man målar runt om dem. Ljusa färger skapas av mycket vatten i färgblandningen, ju mera vatten, ju ljusare färg.

Akvarell är ett transparent medium, det är denna egenskap som skiljer akvarell från alla andra måleritekniker. Gouachefärg är täckande vattenfärg, den innehåller samma pigment, samma bindemedel som akvarellfärg men kostar en tredjedel av vad akvarellfärgen kostar, så transparens är en dyrvunnen egenskap som går förlorad om du skulle blanda den med vit färg. Att blanda akvarellfärg med vit färg är ett irrationellt sätt att förvandla en dyr transparent färg till en opak färg, som du kan köpa mycket billigare som gouachefärg. Det är ju trots allt akvarellfärgernas transparens som gör tekniken unik.

Vit färg är oftast mycket olik papprets vita, så därför ser vitmålade färgytor annorlunda ut än annat vitt, som om de inte hör hemma i målningen. Men vit färg kan ändå ha sin plats i en akvarellmålning, man måste använda den med förstånd, dock. Små ljusa högdagrar som är välplacerade fungerar fint i akvarell. De skall inte vara i direkt anslutning till utsparat vitt papper bara, vit färg ser alltid konstig ut när man kan jämföra den med papprets vita. Anders Zorn använde vit färg på det här sättet, precis som alla akvarellmålare för hundra år sedan, ”förbudet” mot vit färg är relativt nytt.

Så här ser jag på vit färg:

  • Vit färg används aldrig för att blanda med andra akvarellfärger.
  • Vit färg kan användas för små högdagrar som inte är i anslutning till omålat papper.
  • Jag använder alltid den mest opaka vita färgen, den skall ju inte blandas, bara täcka så bra som möjligt. Strunta i den vanliga akvarellfärgen ”kinesiskt vitt” som är zinkvitt där maximal transparens eftersträvas. Använd istället titanvitt i gouachefärg istället, den täcker bra.

Sammanfattning

Att använda vit färg i akvarell är kontroversiellt. Somliga förbjuder all användning av vit färg, andra (som jag) tycker att det är OK som för att skapa små högdagrar och liknande. En lite minoritet använder vitt mer omfattande, nästan som gouache. Om du vill skapa en dager med vit färg skall den vara så täckande som möjligt, använd i så fall titanvitt i gouachefärg.

Allt är tillåtet, inget är förbjudet!

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x