Tips för nybörjarens materialinköp

Egentligen är det enkelt: Köp det bästa som går att få. Tyvärr är det rätt så dyrt att bara köpa det bästa. Den som är nybörjare kanske inte vill börja med att lägga tusentals kronor på material.

Därför kommer här lite tips som kan hjälpa dig att hitta rätt:

  • Lita inte på försäljare: Jag fick mycket dåligt förslag när köpte mina första akvarell grejor. Personal i konstnärsbutiker verkar inte kunna sin saker, lyssna inte på dem
  • Köp på nätet: Större utbud och lägre priser.
  • Lägg framförallt dina pengar på papper, utan ett bra papper går det inte att måla akvarell
  • Köp bra men få färger
  • Penslar är inte särskilt viktigt.

Om papper

Jag brukar säga att ett akvarellpapper skall uppfylla tre krav: 1 Det skall vara tillverkat av ett hållbart material, oftast bomull 2. Det skall vara “handgjort” (äkta handgjort är dyrt, vanligare är sk. rullvira eng: mould made). 3. Det skall vara limmat på ytan. 

Bara bra och därmed dyrt papper uppfyller dessa krav, men det går ändå att undvika allt för höga kostnader. Köp bomullspapper som är mindre tjockt t.ex. under 200 gr, det är lite billigare. Köpa lösa ark och dela själv, det är mycket billigare än block (och bättre, egentligen) Ett stort akvarellark (56 X 76 cm) kan du dela i åtta delar. Då får du 8 små ark, nästan stora som A4 för en kostnad av 40-60 kr (det är vad ett bra akvarellpapper ca 200 gr kostat per ark)

Om färger

De flesta färdiga lådor har en bra uppsättning av färger, du kan köpa en sådan. Jag tycker att du skall undvika sk. studiefärger. De kostar hälften av vad konstnärsfärger kostar men de innehåller också halva mängden pigment och de finaste pigmenten är ersatta av billigare. Köp då hellre konstnärsfärger som är billigare, som t.ex. Lukas eller Schmincke. Du kan få en låda med 12 färger för runt 500 kr. Eller varför inte köpa ryska St. Petersburg, under 200 kr kan du få en låda om 12 färger, det är inte toppkvalitet men mycket bättre än studiefärger.

Om penslar

Undvik de dyra mård- och ekorrhårpenslarna, köp syntet. Syntetpenslar är riktig bra numera. En stor och en liten rund pensel räcker bra. Storlek 12 till 16 är lagom som stor pensel, en lite bör ha storleken 4 till 6. Bland syntetpenslarna finns både jättebilliga och rätt så dyra, men får vad man betalar för, men tänk på att det är inte särskilt viktig. Bra papper är mycket viktigare än vilken pensel du använder.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marika
Marika
2 years ago

Vilken nätbutik rekommenderar du?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x