Färdigblandade färger

Blandade färger

Det finns flera olika typer av färdigblandade färger. Det finns färger som en tillverkare blandar för att efterlikna ett dyrt pigment med billiga ingredienser, eller färger som skall efterlikna klassiska pigment som inte längre används. Det finns även färgblandningar som alltid har varit just blandningar men även blandningar som är rena fantasier, som inte är något annat än just en färgblandning med ett fantasinamn.

Fusk

Något som irriterar mig mycket är alla tillverkare som fuskar med färgblandningar, som kallar en färg för något som den inte är. Koboltblå är ett bra exempel, det är ett dyrt pigment som är klassiskt. Alla tillverkare skall ha det i sitt sortiment. Men på grund av den höga kostnaden byter en del ut pigmentet mot något billigare, ett vanligt sätt är att blanda fransk ultramarin + någon vit färg, resultatet blir inte koboltblå! Men det liknar koboltblå så pass mycket att det går att lura en och annan, att ge namnet koboltblå åt en sådan färgblandning är inte bara fusk, det är bedrägeri. Det är alltid de dyra pigmenten som råkar ut för denna behandling: koboltfärger, kadmiumfärger, smaragdgrönt och liknande. Titta alltid på en färgs innehåll för att se att den är gjord med rätt pigment.

Försvunna pigment

En del pigment används inte längre, det kan bero på att de inte är ljusäkta (t.ex. gummigutta, indigo och sepia) eller att de är giftiga (t.ex. kromfärger, manganblått och cinnober eng: vermilion) eller av djurrättsskäl som t.ex. indiskt gult och Elfenbenssvart. Det finns mängder av pigment som inte längre används, men många av namnen är inarbetade och välkända så tillverkarna frestas att försöka efterlikna dem så bra som möjligt. Du som konsument skall bara vara medveten om att det inte längre går att köpa gummigutta, sepia, indiskt gult eller indigo, de tillhör historien. Allt som går att uppbringa är bleka efterapningar uppnådda genom olika färgblandningar.

Fantasiblandningar

Från första hälften av 1800-talet har Payne’s gray varit en etablerad färg, det har alltid varit en blandfärg, numera blandar tillverkarna den annorlunda än vad William Payne gjorde. Det finns många liknande t.ex hooker’s green eller nutida blandningar som Jane’s Grey och Alvaro’s Fresco Grey. Det finns också rena påhittade färger som Neutral Tint, May Green och Neutral Grey. Eller blandningar som försöker efterlikna något annat, som olivgrönt, Undersea Green eller Lavender.

Blanda själv

Om du blandar din egen saftgröna färg med blått eller grönt + gult får du inte bara din egna färg, du kan dessutom anpassa färgvalet så att det harmoniserar med övriga färger i din målning. Om du har ägg, mjölk och mjöl hemma, inte går du väl och köper färdig pannkaksmix. Samma sak vad gäller akvarellfärger, om du redan har blått och gult, varför gå och köpa en färdigblandad grön? Du har ju redan ingredienserna.

De olika tillverkarna

Det finns många tillverkare av akvarellfärg, kanske kan andelen färger som inte är blandade ge en fingervisning om hur seriösa de är. Nedanstående lista är hämtad från handprint.com, läs det gärna om du är intresserad, det är en bra genomgång av de större tillverkarnas olika färger, mycket omfattande och seriös.

En sammanfattning med tillverkarnas procent av färger med endast ett pigment. Informationen är hämtad från https://www.handprint.com/HP/WCL/pigmt2.html

Lukas46% oblandade färger
Sennelier48% oblandade färger
Holbein52% oblandade färger
Rembrandt53% oblandade färger
Old Holland57% oblandade färger
Art Spectrum64% oblandade färger
Schmincke65% oblandade färger
Daler-Rowney66% oblandade färger
Da Vinci67% oblandade färger
St. Petersburg71% oblandade färger
Maimeri72% oblandade färger
Winsor & Newton79% oblandade färger
M. Graham80% oblandade färger
Blockx82% oblandade färger
Daniel Smith86% oblandade färger
Utrecht90% oblandade färger

Det finns några få mindre tillverkare som endast har färger med ett pigment, här är två exempel.

Kremer Pan Watercolors100% oblandade färger
Rublev (naturalpigments.eu)100% oblandade färger

You may also like...

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x