Är grön färg onödig

Grön färg

I många av mina elevers målarlådor är gröna färger överrepresenterade. Själv har jag antagligen fler gröna färger än andra. Ändå använder jag nästan aldrig grön färg för att måla grönt, jag blandar hellre mina olika gröna med blått och gult, oftast med lite rött eller brunt inblandat.

Den gula och blå färgen blandas till rätt färgton och den röda färgen tillsätt för att uppnå rätt grad av mörkhet eller oklarhet. Dessa tre färger kan variera i olika målningar men principen är alltid den samma. Blå och gul ger grön färg och den röda styr hur mörk blandningen blir.

Blir därför grön färg helt onödig i paletten när jag inte använder den för att måla grönt med? Varför har jag en massa olika gröna färger när de sällan används som just grön färg.

Den gröna färgen kan användas till så mycket mer än att måla grönt med, det är en mycket bra färg att blanda med andra för att erhålla färgtoner som annars skulle var mycket svåra att uppnå.

Tillsammans med en lämplig röd färg blandats olika gråa och svarta färger. Med en violett färg kan man få ett stort spektrum av olika oklara blåa färger. Jag tycker att dessa blåaktiga färger, som grönt och violett ger, är mycket vackra. Med en varmgul, eller orange, blandar man olika oklart gula färger.

Exempel på olika blå blandade med Ftalogrön (YS) och Karbasolviolett.
Några gula färger blandade med Ftalogrän (YS) och Permanent Orange (PO62).

Så utöver det uppenbara, att måla grönt med en grön färg, går det att blanda olika helt andra färger. Alla lite oklara men ofta mycket vackra. Allt från fina blåa till oklara gula färger.

En mycket ren grön färg blandad med Ftalogrön (YS) plus Nickel Dioxin gul.
Olika gröna blandade med Ftalogrön, Nickel Dioxin gul och kinakridonrosa.

Naturligtvis använder jag grön färg även för att måla grönt, särskilt när jag vill ha en mycket ren färg. Till detta använder jag nästan alltid ftalogrön gul ton. En annan anledning att måla grönt med grön färg är om färgen har särskilda egenskaper som inte går att uppnå på ett annat sätt, sådana färger kan vara smaragdgrön (Eng. Viridian), Serpentingrön eller grönjord. Eller som skuggfärg, lämpliga färger för sådant kan vara grönjord eller Perylen grön.

Det är inte uppenbart, men målningen är gjord med Transparent Pyrrol Orange, Ftalo grön (YS) och Karbasolviolet.
En rödlök målad med ftalogrön och kinakridonrosa

För att begripa hur olika gröna reagerar på blandning med till exempel violett färg måste man experimentera. Prova olika gröna färger tillsammans med olika violetta. När man ändå har börjat, varför inte också prova grönt tillsammans med någon orange färg, se vad som kan uppnås, du kanske gillar resultatet. Det är så man lär sig, testa olika sätt och försök sedan att efterlikna resultatet i målningar.

YouTube player
Målad med Ultramarinviolett och Smaragdgrön (Viridian)

Sammanfattningsvis kan man säga att grön färg naturligtvis används för att måla grönt med. Något som jag ibland gör, men inte särskilt ofta. Tillsammans med någon kallröd färg kan fina gråa och svarta blandningar uppnås.

Men man kan även använda grön färg för att blanda med violett för blåaktiga färger och med orange för olika gula eller oklara gröna, en fin olivgrön kan göras med dessa. Dessa blandningar blir oklara men ofta fina. Oklara gröna färger som grönjord eller Perylen grön fungerar utmärkt som skuggfärg i vissa typer av motiv.

Video:

YouTube player
Den här målningen är gjord med Ftalogrön, Kinakridonrosa och Nickel Azo gul.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nadja
Nadja
5 months ago

När jag började med akvarell kastade jag ut alla gröna färger men har sakta börjat fylla på med dem nu. Till exempel har jag kommit fram till att PG7 tillsammans med PV19 eller PV23 blir fantastiska indigo. Perfekt i en begränsad palett!
Håller på och experimenterar med kromoxidgrön nu för jag tycker den har så vacker färg och textur när den används med mycket vatten, tillsammans med bland annat marssvart så blir det vackra mossiga stenar, men jag vill gärna använda den mer, men den är knepig tycker jag. Förslag?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x