Karbasolviolett (Dioxazinviolet)

carbazole violet

Det skapades i slutet av 1920 talet men kom inte som akvarellfärg förrän långt senare. Det fulla namnet för pigmentet är karbazol dioxazin Violet. Det är för långt för en akvarellfärg, därför använder en del tillverkare det första delen karbasol och andra använder Dioxazine, somliga hittar på ett fantasinamn för färgen.

Karbasolviolett verkar vara en mindre vanlig färg i akvarellmålarnas palett. Det är synd, den är mycket användbar. Det är ett av de få blåvioletta pigmenten, komplementfärg till primärgul. Det finns även ultramarinviolett som är blåviolett, men den färgen har helt andra egenskaper. Pigmentet är transparent till halvtransparent beroende på tillverkare, Det är rätt så fläckande och granulerar inte alls, det är mycket ljuståligt. Enligt Bruce MacEvoy från Handprint är den från Daniel Smith mer hållbar är andra. Antagligen därför att en del tillverkare späder ut pigmentet och därmed försämrar hållbarheten. Det är ett bra skäl att köpa kvalitet,

Om du vill ha en lila färg som är hållbar och lättmålad är detta färgen för dig. Testa är blanda den med grönjord, det blir en fin grå. Färgen är så intensiv att den ser svart ut när den målas tjockt, i likhet med ftaloblå förlorar pigmentet både valör och färgton när det torkar.

Vad de olika tillverkarna kallar färgen:

Daniel Smith carbazole violet
Winsor & Newton winsor violet
Utrecht dioxazine purple
MaimeriBlu permanent violet bluish
Rowney Artists permanent mauve
Schmincke Schmincke Violet
Lukas Dioxazine Violet
Holbein Permanent Violet
M. Graham Dioxazine Purple
Old Holland Dioxazine Mauve
Blockx Dioxazine Mauve
Talens Rembrandt Blue Violet
Sennelier Dioxazine Purple

Egenskaper

Pigment: PV 23 (finns både i röd ton och blå ton – RS BS)
Ljusäkthet: utmärkt
Transparens: Halvtransparent
Fläckande: medium
Granulerar: Inte alls

Komlementfärg
Det enda bra sättet att valörsänka en gul färg är med komplementfärgen, här blir  karbasolviolett + Citrongul (PY175) en vacker dämpad gul.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x