Att hålla en penseln

hålla en akvarellpensel

Det vanligaste sättet att hålla en pensel är precis som du håller en penna. Det är naturligt och fungerar för nästan alla penseltekniker. Nybörjaren har ofta en tendens att hålla långt fram på penseln, medan den vana konstnären vanligen håller lite högre upp på skaftet.

Oftast har man ett grepp långt fram på penseln när man målar detaljerat och längre bak på skaftet när man målar friare och lösare. Men var på penseln man greppar är både en fråga om ändamål och en smaksak. Man kan faktiskt hålla långt fram och ändå måla i friare stil och tvärt om.

Det finns mängder av information om penselteknik på olika bloggar, hemsidor och videos, med titlar som ”5 penseltekniker du måste behärska” och ”7 sätt att hålla en pensel”. Man får instruktioner om att hålla på ett visst sätt när man skall åstadkomma ett visst penseldrag, medan för en annan teknik skall man hålla på ett annat sätt. Somliga författare ger till och med namn åt olika sätt att hålla i en pensel. Men all sådan information är överflödig om det inte känns naturligt för användaren.

Själv håller jag min pensel nästan alltid på samma sätt, ungefär som en penna. Det enda som jag ändrar är var på penseln jag greppar den, olika beroende på vad jag behöver åstadkomma.

YouTube player
Jag håller oftast min pensel som en penna, det fungerar för de flesta tekniker.

Jag tror att var och en skaffar sig ett naturligt förhållningssätt till penseln med åren. Alla tips som att hålla en pensel på ett visst sätt när man målar med en viss teknik, och på ett annat sätt med en annan teknik är missriktade och kan minska målarglädjen hos nybörjaren. Försök inte att efterlikna olika andra konstnärers sätt att hålla, det fungerar antagligen dåligt för just dig.

Hur man håller en pensel är en personlig sak som varierar från konstnär till konstnär, det finns inget rätt eller fel. Jag tycker, istället för att ta del av alla rekommendationer från olika källor online, att du utvecklar ditt eget sätt att använda dina penslar.

Det viktigaste är att ha ett avslappnat förhållande till sin pensel. Att inte greppa penseln stelt och hårt, utan löst och behagligt. Precision uppkommer inte genom ett ansträngt förhållande med redskapet utan med ett avslappnat.

Tyvärr går det inte att lära ut detta i en text, det är en färdighet som utvecklas över tid. Alla nybörjare fattar penseln hårt och bestämt. Efter många målningar släpper prestationsångesten och greppet blir lösare och mera naturligt. Samma sak med var på penseln den greppas, efterhand hittar varje konstnär sitt eget sätt att hålla en pensel för att åstadkomma ett visst resultat. Jag tror inte att det går att lära ut, det kommer naturligt.

Tänk bara på att det är möjligt att skifta grepp, och ibland underlättar det att hålla penseln annorlunda, eller så ger det ett bättre resultat. Med tiden utvecklar du, ditt eget sätt att greppa en pensel som känns naturligt för dig.

Så därför säger jag: strunta i alla anvisningar, online och i böcker, om att hålla penseln på ett visst sätt eller ett annat. Måla mycket, då kommer detta att utvecklas naturligt efterhand.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x