Grafitgrå (PBk10)

Graphite

Något man knappast förknippar med akvarell är grafit. Inte att måla med i alla fall. För skissen till en akvarell använder man grafit i form av en penna, men det finns faktiskt akvarellfärg med grafit som pigment.

Två tillverkare av akvarellfärg har grafitfärg, nämligen Schmincke och Daniel Smith, det finns även ArtGraf från Viarco som har vattenlösliga grafitstavar och färgen som en stor kaka i en rund plåtbehållare. Både Schmincke och DS kallar färgen för Graphite Gray.

Grafitfärg i akvarell är en extremt ljustålig färg, den är mycket opak och mycket fläckande. Färgen granulerar inte och lämnar ingen hård kant. Den förlorar rätt så mycket valör när den torkar.

När den är målad på ett papper ser färgen kompakt och platt ut. En jämn lavering blir verkligen massivt jämn och ogenomskinlig. Akvarellfärgen ger en yta som, precis som en blyertsteckning, har en viss grafitlyster. En svagt glansig yta. Denna egenskap gör att färgen står ut i en målning med andra färger, som ju nästan alla torkar upp matt.

Grafitgrå blandad med tre primärfärger, PY175 (lemon yellow), Kinakridon rosa och ftaloblå, lägg märke till att alla färgerna blir kallare, den gula blir grön, den röda violett och den blåa färgen blir turkos.

Därför är grafitgrå kanske inte lämplig att använda som svart färg i en målning tillsammans med andra färger. Den är så radikalt annorlunda än de övriga färgerna. Men om man blandar alla färger i en målning med grafitgrå, så att allt får samma grafitkaraktär, då fungerar det. Resultatet blir annorlunda än en vanlig akvarell, det får en trevlig blyerstprägel.

Eller prova att göra en valörmålning ovanpå en blyertsteckning, det fungerar mycket bra. Så färgen är egentligen inte något för vanligt akvarellmåleri, men ett trevligt tillskott om du vill experimentera och prova annorlunda metoder att måla akvarell.

En målning gjord med tre primärfärger tillsammans med Grafitgrå. Alla färger är blandade med grafitgrå så det ser inte så konstigt ut.
Färgen är mycket täckande, man kan inte se den översta svarta linjen. Den kan skönjas som en svag vitprickighet eftersom färgen inte fastnat så bra på den ytan.
Vänster är torr färg, höger är nymålad
Inget bett, ingen granulation.
Färgen fäster mycket väl på pappret.
Kan inte skapa blommor.
Ovillig vått i vått.

Färgindex: PBk10
Ljusäkthet: Extremt god.
Transparens: Mycket opak.
Fläckande: Mycket fläckande .
Granulerar: Nej.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x