Tre primärfärger | En övning

Vitt hus

Detta är en rätt så enkel övning rent målningsmässigt, men kanske besvärlig vad gäller färgblandning. Tanken med övningen är att träna förmågan att måla stora ytor jämnt och fint, samt att blanda med endast tre färger.

Färgerna för den här målningen är tre primärfärger: Blå. röd och gul. Du kan välja vilka du vill för detta. Men tänk på att granulerande färger är svåra att få jämna på större ytor. Fransk ultramarin eller koboltblå är kanske inte det bästa valet.

Bättre fungerar det med ftaloblå, preussisk blå eller liknande. För den gula färgen går vilken som helst att använda, den röda måste vara kall, det vill säga åt det rosa hållet. Kinakridon rosa eller alizarin går bra.

Börja med att teckna motivet på ett rätt så litet papper, ungefär 25X20 cm är lagom. När teckningen är klar skall du blanda en grå färg som skall bli alla skuggor i målningen. Det vanligaste är att man målar skuggor sist, efter allt annat är målat. Men i den här målningen är det bättre att fixa skuggorna först.

Ett foto att måla efter.

Blanda rätt frikostigt med grå färg genom att använda ungefär lika delar av de tre färgerna. Detta är en utmaning, varför inte bara använda en färg som paynes grå eller någon svart. Anledningen är: för att detta är en övning, det skall vara besvärligt att uppnå rätt färg, det är så man lär sig, genom att klara av utmaningar. Desutom blir den gråa färgen finare när du blandar själv med färger som ingår i målningens övriga kolorit.

Enklast är att först blanda två färger till en mellanliggande färg har uppnåtts. Blå och röd blir lila, börja med dem. Tillsätt sedan, lite i taget, gul färg tills en grå färg framstår. Antagligen fungerar det inte genast. Om blandningen är grönaktig, tillsätt LITE rött och lite till om det behövs. Om den blir bruntonad saknas blå färg. Första gången tar detta lång tid men efterhand som du blir rutinerad kommer blandningar att fungera bättre och bättre.

Steg 1

Måla alla skuggor med samma färgblandning. Tänk på att alla akvarellfärger ljusnar när de torkar, så gör din gråa färg något mörkare än vad du behöver. Husgaveln till vänster skall täckas med grå färg, även skuggan under taket på höger sida av huset skall målas. Måla inte skuggfärg på fönsterrutorna till vänster och spara ut hela fönstret, rutor och karm, på det till höger.

Måla även skuggan på marken som stolparna kastar och på framsidan av kantstenarna på trottoaren. Avslutningsvis målas skuggorna på rullgardinen i fönstret till höger. Lämna fönsterkarmen och spröjsarna omålade.

Steg 2

Nu kan du måla reflexerna i fönsterrutorna till vänster. Färgen är oklart gul, så du måste blanda alla tre primärfärgerna för att hitta rätt. Använd mest gul färg plus bara lite blått och lite rött. Fortsätt blanda tills du är nöjd. I reflexen finns även ett fönster med vit karm. Försök att få med det också.

Bland sedan en svartgrön färg som skall användas till växten framför huset på vänster sida. Börja med blå färg tillsammans med gul för att skapa en grön, tillsätt därefter röd färg tills blandningen är mörkgrön. Måla växten.

Bland sedan en svartgrön färg som skall användas till växten framför huset på vänster sida. Börja med blå färg tillsammans med gul för att skapa en grön, tillsätt därefter röd färg tills blandningen är mörkgrön. Måla växten. Trottoaren och vägbanan är brungråa, om du har kvar grå skuggfärg, använd den och tillsätt bara lite rödorange (rött+gult) så hittar du rätt nyans. Måla hela trottoaren och gata med denna färg. Måla rakt över skuggorna på kantstenarna, spara dock ut stolparna.

Steg 3

Nu skall husgrunden målas. Den är svart så en svart färg måste blandas. Gör detta på samma sätt som du tidigare blandade grå skuggfärg men med bara lite vatten.

Blanda så mycket färg att det blir lite över när grunden är färdigmålad. Måla grunden men spara ut stolparen.

Steg 4

Nu återstår endast stolparna, fönsterkarmarna och lite på marken. Börja med gatan. Förhoppningsvis har du kvar färg från när du målade trottoaren och gatan, använd i så fall denna eller gör en ny om den är slut.

Måla trottoaren och gatan, en andra gång, men spara ut en smal remsa för kantstenarna, både på deras framsida och ovansida. På detta sätt framstår de som tredimensionella. Utan denna detalj blir de helt platta.

När färgen är helt torr skall stolparna målas. Tag resterna av färgen du använde till husgrunden och gör den svagt grönaktig med hjälp av lite blått+gult.

Undvik att måla på de röda och gula reflexerna. Måla dessa när den mörka färgen är torr. Beroende på vilken gul och röd du använder kanske du måste blanda lite rött i den gula och tvärt om. Sist målas fönsterkarmarna med samma grönsvarta färg som du använde till stolparna.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x