Nybörjarens guide till att blanda färg – Teknik

color mixing

Att blanda färg verkar ju vara enkelt, men för den oerfarna konstnären kan det ändå vara besvärligt. Det har jag förstått efter många år av undervisning. Jag tänkte därför beskriva hur man blandar färg. Detta är bara några enkla tips för nybörjaren så att du inte gör samma misstag som jag har sett andra göra.

Blanda tillräckligt med färg

Jag tror att det vanligaste misstaget är att färgen tar slut innan allt som skall målas med den är färdigt. Blanda mycket mer färg än du antar går åt. Jag brukar säga att dubbla uppskattade färgmängden kanske räcker. Om du t.ex. skall måla en stor lavering och färgen tar slut innan den är färdig så kan målningen vara förstörd, du hinner inte blanda ny färg innan den på pappret är torr. Om du skulle blanda så mycket färg så att färg blir över, går det säker att använda resterna till annat längre fram i målningen. Tag för vana att alltid blanda mer färg än du tror går åt.

Blanda mörkare än vad som behövs

Det är enklare att se fina nyansskillnader i en någorlunda mörk färgblandning än i en ljus. Därför är det bättre att blanda färgen för mörk inledningsvis och att sedan tillföra vatten för att skapa rätt valör. En mörk blandning är enkel att göra ljus med hjälp av vatten, medan en ljus färgblandning inte går att göra mörk utan att göra om hela blandningsprocessen. Tag för vana att blanda dina färger mörkare än vad som behövs och späd dem efterhand som du behöver.

Ta rätt färg först

När du skall blanda två färger för att skapa en ny är det bäst att först ta den färg som det skall vara mest av i blandningen. Ett exempel: Blått och gult blir grönt, om du skall blanda en ljusgrön färg som består mest av gul färg är det bäst att först ta den gula färgen i en blandkopp och i den tillsätta lite blått. Om du skall göra det omvända, blanda en något kallare blå färg med hjälpa av lite gult, ta då den blåa färgen till en blandkopp och tillsätt lite gult i den.

YouTube player
Blått först om resultatet skall vara blåaktigt men gult först om du vill uppnå det omvända.

Skölj penseln

En del av mina elever har så smutsiga färgkakor att de helt enkelt inte kan måla något som kräver en oblandad färg: ingen citron, ingen klar sommarhimmel och ingen röd volvo, Men ett blåbär eller en leråker går nog bra. Så blir det om man inte sköljer av sin pensel ordentligt innan man tar ny färg. Det borde vara enkelt: tag lite gul färg, skölja penseln ordentligt och tag sedan blå färg för att blanda grönt. Men det fungerar dåligt för många i praktiken, många sköljer bara sin pensel med ett enkelt dopp i vattnet, men det behövs mer än bara ett dopp för att bli av med alla färgrester.

YouTube player
Om du sköljer penseln ordentligt mellan färgerna smutsar du inte ner dem lika mycket
Inzoomning av den gula färgen efterv att blandningen är klar

YouTube player
Ett dopp med penseln i vatten räcker inte
Tänk så smutsig den gula färgen blir efter 100 liknande blandningar.
Tänk så smutsig den gula färgen blir efter 100 liknande blandningar.

Avstäm din färgblandning

Oftast tycker jag att det räcker med en blandning som är ungefär rätt, antagligen kommer färgen att blandas på pappret vått i vått med andra färger så att använda en exakt färgblandning är inte så viktigt. Men ibland kanske det är viktigt att få till en blandning som är mera exakt, i så fall räcker det inte med att blanda de färger som skall ingå, utan ett mera precist tillvägagångssätt är att föredra. Jag målar ofta med endast tre färger och de är ibland tre primärfärger, säg att det finns ett rött tegelhus i målningen, det är inte så lätt att blanda en tegelfärg med rött, gult och blått, men det går. Alla tre ingår i tegelrätt, rött och gult för att göra orange och sedan lite blått för att göra färgen oklar (brun). Alla vet hur ett tegelhus ser ut, det går inte att använda en för orange färg, eller en för gul. Så ibland skall du inte bara nöja dig med ditt första resultat av en blandning utan fortsätta att blanda till färgen är rätt.

YouTube player
Ett exempel på tegelfärg blandad med gult, rött och blått. (5:35)

Tag bara lite i taget av din andra färg

Ibland får mina elever problem med särskilt de intensiva pigmenten. Ftalogrönt och kinakridonrosa är två intensiva färger som ibland ingår i mina övningar. Skall dessa blandas med varandra för att skapa grått uppstår ibland ett problem: eleven gör blandningen för grön och sedan för röd därefter för grön igen och så vidare i en aldrig avslutad ond cirkel. Detta händer eftersom eleven tar alldeles för mycket färg vid varje nytt försök. Det påminner om min kompis som skulle klippa sitt eget hår med sax: lite för kort på vänstersidan, då trimmar vi lite på höger, hoppsan, det blev för mycket då tar vi av lite på vänster sida… det slutade med att han tog av allt sitt hår. Efter du har tagit den första färgen till en blandkopp, tillsätt endast LITE av den andra färgen, det är antagligen för lite för att uppnå färgen du vill ha, tag då LITE till av den andra färgen och fortsätter så till du har uppnått önskad färgton.

YouTube player
Tillslut är blandningen neutral

You may also like...

4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agneta
Agneta
2 months ago

Suveränt bra, såväl pedagogiskt som informativt! Tack!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x