Ny akvarellpensel

Ny akvarellpensel

En nyköpt pensel kan inte användas direkt. Två saker skall göras innan man kan börja måla med den. Jag har märkt att alla mina elever inte vet hur man hanterar en ny pensel, därför tror jag inte att det är allmän kunskap.

Det första man skall göra är att avlägsna plaströret som skyddar penselhåren. Det begriper ju alla, men en del fortsätter att använda det som ett skydd. Det skall man inte göra, man skall kasta bort det så fort det är avtaget.

Om du sätter tillbaka röret efter det att du har målat, kommer fukt att ansamlas, det är inte bra för penselhåren. Dessutom är det svårt att inte böja något penselstrå när du skall sätta dit plaströret. Låt penseln torka utan plastinpackning, i det fria, och undvik att skada håren, kasta bort röret.

Den andra saker man skall göra är att ta bort limmet från penselhåren. En ny pensel är alltid limmad för att skydda håren och för att den skall se fin ut. Limmet måste avlägsnas innan penseln går att använda.

YouTube player

Det är vattenlösligt lim (naturligtvis), så det löses enkelt i vatten. Jag brukar bara rulla penseln försiktigt, med endast lätt tryck, mot insidan av en vattenkopp. När allt lim är borta kan du dra penseln genom fingrarna för att kontrollera att inget lim är kvar i penseln, om du känner någon strävhet, skölj den igen.

Förvara pensel stående i en kopp eller inrullad i en penselmatta, eller i ett penselfodral.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x