Vagnar och träd

Vagnar och träd

Den här målningen är utförd med ftaloblå, bränd sienna, nickel dioxin gult och kinakridonrosa. Den blåa färgen går att byta ut mot t.ex. preussiskt blå eller någon annan modern syntetisk blå färg. Den bruna siennan går att byta till valfri orangebrun färg, samma sak med den gula, vilken gul som helst duger. Den röda kinakridonfärgen använder jag för att göra den gråa färg som jag blandar med blått och brunt mindre grön och till den den gröna färgblandningen som utan röd färg blir onaturligt klargrön.

Vagnar och träd foto

Jag har följt principen “bakifrån och framåt” i den här målningen. Börja längs bak i motivet och arbeta dig framåt.

Steg 1

Vagnar och träd steg 1

Himlen är det första du skall måla i den här bilden, Späd din blåa färg med lagom mycket vatten i en blandkopp. Börja upptill och måla en liten del av den yta som skall vara himmel. Tillsätt därefter mera vatten till din blåa färg, måla ytterligare en liten bit med denna något ljusare färg. Fortsätt på detta vis och tillsätt mera vatten efterhand så att himlen blir ljusare nertill i bilden. Måla runt om vagnarna, glöm inte att måla grässtrån längst ner, Alternativt kan du fortsätta att måla med bara vatten ända ner till botten av målningen. Det du nu har utfört kallas en gradering, en plan färgyta som efterhand ändra färgton eller valör.

Steg 2

Vagnar och träd steg 2

Enligt principen bakifrån och framåt skall nu träden målas. Börja med träden längs bort i bilden, jag har målat dem ljusare och plattare än vad de är på fotot. Detta för att skapa mera känsla av djup i målningen, Jag valde en blå-grön-grå färg som jag målade alldeles platt. Se upp med konturerna dock, träden måste se naturliga ut, även om det bara är siluetter. Låt de första träden torka innan du börjar att måla det främre trädet. Till det träden behöver du blanda till två olika gröna färger. En ljus gulgrön färg och en annan mörk blågrön färg. Gör dessa färgblandningar med så stor skillnad i valör och färgton som möjligt. Du skall måla dem så att färgerna rinner in i varandra på pappret, då behöver färgerna vara mycket olika för att inte bara framstå som en och samma färg när de väl blandas på pappret.

Precis som när du målade de första träden, lägg stor vikt vid konturerna av träden, bry dig mindre om hur färgerna blir i själva trädytan. Börja med den ljusgröna färgen, måla en liten bit av trädet med den, tag sedan från den mörka färgen och måla med den en liten bit. Låt färgerna rinna ihop på pappret, använd mycket färg, skapa en pöl med färg på pappret och transportera denna pöl vidare över pappret medan du hela tiden tillför mer färg. Tänk på att använda den mörka färgen på ett strategiskt sätt så att du skapare en trovärdig form av trädet. Ljust på vänster sida av trädet och mörkare på höger, med lite mörkare partier här och där.

Steg 3

Vagnar och träd steg 3

Måla vagnarna med kapell alldeles platt, skuggor som fixar formen gör du senare. Måla även gräset i förgrunden. För gräset använder du samma teknik som för det stora trädet: En ljusgrön och en mörkgrön färg blandas på pappret så att ett trevligt mönster uppstår. Gör gärna gräset mörkare nertill. Tänk på att måla grästoppar i överkant så att det ser naturligt ut. Måla även alla stammar och grenar på träden med en liten pensel. Blanda blått och brunt för dessa.

Steg 4

Vagnar och träd steg 4

Blanda en svart färg med brunt och blått, om blandningen blir grönaktig skall lite rött tillsättas. Tag lite av blandningen och för över till en tom blandkopp, späd färgen med vatten för att skapa en ljusare skuggfärg som skall användas för skuggor på presenning och vagnar. När skuggorna är målade tar du den svarta färgen och målar vagnarnas hjul med den. Se upp med gräset framför hjulen.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ingegerd Örn Marell
Ingegerd Örn Marell
2 years ago

Hej Erik
Har gjort dina övningar. Först de enkla, är nu på de medelsvår. Det är mycket att teckna i dem som jag har kvar. Det kräver en del och så är du ju ganska sträng. Bl.a har jag målat blåa kuben ett antal gånger.
Det roligt och ger en glädje att som amatör försöka förstå hur en akvarell kan vara målad.
Tack för att vi får del av ditt kunnande. Jag bor i Stockholm och tänker kanske så småningom gå en kurs. Men det blir nog på hemmaplan.
Hälsningar Ingegerd Örn Marell

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x