Block eller ark

akvarellpapper

Jag förstår varför så många, framförallt amatörer, väljer att måla på ett papper i ett block framför att måla på ett uppspänt pappersark.

Det upplevs som jobbigt att fuktspänna ett papper och det tar tid, det måste förberedas flera timmar innan du skall måla. Man skall ha material, skiva och klisterremsa, en bred pensel. Det känns säker som en komplicerad och jobbig process som dessutom förefaller helt onödig.

Det finns ju block som är enkelt att ta med sig, det är bara att börja måla på en gång, inga förberedelser och annat tjafs. Och det blir rätt så plant när det målningen har torkat.

Det finns två olika typer av block, de har lite olik användningsområden. Det finns spiralbundna block och block som är limmat bara på en sida, så att man enkelt kan måla flera bilder i direkt följd. De blocken är oftast små, de är tänkta att användas ute, de är utmärkta skissblock, något att bara stoppa i fickan när du går ut.

Spiralblock är praktiska att ta med, fungerar utmärkt som skissblock
Spiralblock är praktiska att ta med, fungerar utmärkt som skissblock

Den andra typen av block är limmat runt om. Varje ark är fixerat och målningen måste torka innan du kan ta bort den och börja på nästa. Tanken med detta är att akvarellen skall bli slät när den har blivit torr, det fungerar hyfsat men inte bra. Målningen blir nästan slät, men inte helt. Det är denna typ av block som används mest.

Kantlimmade block finns i alla möjliga prislägen och kvaliteter.
Kantlimmade block finns i alla möjliga prislägen och kvaliteter.

Om du köper pappret i ark kan du dela det i önskad storlek, om du fuktspänner pappret så får du djupare och finare färger och en målning som är helt slät när den är färdig. Dessutom känns det bra att ha gjort något på riktigt, inte har tagit en genväg. För det är så man alltid har gjort, Valt ut ett papper med lagom storlek för motivet, blötlagt pappret, spänt upp det på en skiva och låtit det torka innan man börjar att måla på det.

Priset

Ett räkneexempel: Ett block som är 18X26 cm av märket Arches och som innehåller 20 ark kostar hos I B Wahlstöm 285 kr, för samma papper i ett ark som är 56X76 cm tar de 67:50 om du köper tiopack. Det betyder att priset per m² är:

Block: ca 305 kr/m²
Ark: 158 kr/m²

Det betyder att du betalar halva priset för samma papper i ark som i block.

Ytlimning

Som du kan läsa om här bör ett akvarellpapper av god kvalitet förberedas med vatten innan det fungerar bra för akvarellfärg. Det går inte att blötlägga ett papper i block, man kan fukta pappret på ytan, men inte lägga det i blöt. Och ärligt talat, vem blöter upp ett papper i block och låter det torka innan man målar på det? Eftersom det inte går att på ett praktiskt sätt att förbereda pappret för akvarellfärg kanske ark är att föredra ur den synvinkeln.

Bubblande papper

Alla papper som blir blöta sväller, när ett papper sväller som är fuktspänt på en skiva så blir det bara lite bubbligt, när ett löst ark papper sväller bubblar det sig mer, men när samma sak händer med ett papper som är fixerat i kanterna (som i ett block, eller tejpat med maskeringstejp på något underlag) så sväller pappret utan att kunna utvidga sig, Då har det bara en stans att ta vägen: uppåt. Det blir mycket bubbligt eftersom det inte har någon annat håll att utvidga sig än uppåt. Ett löst ark bubblar sig, papper i block bubblar sig mer, bäst är ett funkspänt papper.

Storleken

När du använder block kan du måla flera mindre målningar på samma papper eller använda hela pappret, men du kan inte göra större målningar än vad ditt papper tillåter. Om du använder lösa ark kan du dela dem efterhand, det är lättare att anpassa storleken efter målningen. De flesta av mina elever som använder papper i ark, delar dessa genast i mindre storlek. Då förlorar man möjligheten att anpassa storleken efter behovet. Om du har möjlighet att förvara hela ark, är det bättre att dela arken efterhand som du skall använda dem, på det viset har du möjlighet att använda ett papper i rätt format till ett visst motiv. Om du får småbitar över kan du använda dem till färgtester och liknande.

Som du säker har märkt är jag ingen vän av kantlimmade block, spiralblock är en annan sak, de är praktiska att ta med ut och gör inte anspråk att vara något annat än skissblock. Men de kantlimmade blocken gör anspråk att vara något som fungerar genast, utan förberedelser. Så är det inte, du får sämre färger, bubbligt papper när det är vått, inte helt slätt papper när det har torkat till en mycket högre pris.

Det är bara fördelar med papper i ark, de kräver lite förberedelser men det är ju delvis ett hantverk att måla akvarell, så det är väl OK att förbereda även pappret innan du målar på det.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nadja
Nadja
2 years ago

Hej,hittade hit av en slump när jag sökte Ingo om olika pigment. Kul med en svensk bloggare och dito informationskälla!

Började fnissa när jag såg att du också räknade pris i kvadratmeter!

Vill dock säga att när man börjar prova olika papper för att experimentera så är block toppen, man kan köpa några fabrikat med olika gräng, 18×26 är ett bra mått och varje block är inte särskilt dyrt…
själv har jag en bunt ark Arches CP som ligger och samlar damm. Vi kommer inte överens alls! Då och då tar jag fram 1/4 eller 1/8 och hoppas på det bästa resultatet (har faktiskt tagit fram ett ark i dag) alla andra gånger har det åkt ner i pannrummet…
efter lite testande har jag hittat två fabrikat som är samarbetsvilliga… Hade det inte varit för blocken hade jag gett upp akvarell som medium!

Nadja
Nadja
Reply to  Erik
2 years ago

Nej nu missförstod du mig.
Jag vill också ha lösa ark men när man ogillar ett särskilt papper är det extremt platsbrsparande och ekonomiskt att köpa olika block för att prova sig fram tills man hittar ett (eller flera) papper som man trivs med.
Nu har jag lösa ark i ”mitt” märke som beter sig som jag vill!
Men det tack vare att jag kunde köpa små billiga block att testa mig fram på!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x