Kinakridon orange (PO48)

quinacridone burnt orange

Kinakridon orange är ett transparent, fläckande och mycket intensivt orange jordfärgat pigment som först såg dagens ljus 1958. En egenskap, som det tyvärr delar med flera andra akvarellfärger, är att det förlorar rätt mycket färgton när det torkar, även om valören inte påverkas lika mycket.

Det har gått rykten om att pigmentet skulle upphöra, att det inte är populärt bland de stora pigmentanvändarna. Tillverkarna av konstnärsfärger är beroende av pigmentindustrin för sina pigment, deras stora kunder är plastindustrin och tillverkare av billacker och liknande, tillverkarna av konstnärsfärger är småpotatis, så om en färg inte är populär hos de stora användarna så läggs tillverkningen ner. Detta har hänt med Quinacridone gold och Nickel dioxin gult, två av mina tidigare favoriter. Men just kinakridon orange verkar få vara tillgänglig ytterligare någon tid, ett intresse från bilindustrin verkar vara förklaringen till att det finns tre olika tillverkare av pigmentet numera.

en katt
En katt målad med Kinakridon orange och elfenbenssvart.

Kinakridon orange går att använda som en orangebrun jordfärg, den liknar på flera sätt bränd sienna från Winsor & Newton och Daler-Rowney som båda använder syntetisk järnoxid som pigment. Färgen är inte direkt brun utan mera färgstark, något oklar orange. Det är en mycket vacker färg som jag varmt rekommenderar.

Färgen är mycket transparent och har en vacker orange något oklar färgton.
Färgen är mycket transparent och har en vacker orange något oklar färgton.
Färgen fäster bra på pappret, den är svår att tvätta bort.
Färgen fäster bra på pappret, den är svår att tvätta bort.
Kinakridon Orange blommar gärna.
Kinakridon Orange blommar gärna.
Den är mycket villig vått i vått.
Den är mycket villig vått i vått.
Ingen granulering men ett tydligt bett.
Ingen granulering men ett tydligt bett.

Färgen blandar sig väl med många olika andra färger, den är en tillgång i alla paletter. Särskilt för de som gärna blandar själv. Fantastiska oklara gröna och violetta kan enkelt åstadkommas men en brist kan vara att det inte finns någon färg som är absolut komplementfärg, det är svårt att blanda en grå färg utan att använda en tredje färg i blandningen.

Kinakridon Orange är färgstark och bara lite oklar.
Kinakridon Orange är färgstark och bara lite oklar.

Pigmentet är rätt så vanligt i olika färgblandningar men ovanligt som egen färg. Endast några få tillverkare har kinakridon orange, av dessa är det endast den från Daniel Smith som är enkel att köpa i Sverige:

QOR: Quinacridone gold deep
Daniel Smith: Quinacridone burnt orange
Roman Szmal: Quinacridone burnt sienna
M. Graham: Quinacridone rust
DaVinci: Quinacridone burnt orange

Egenskaper

Color index name: PO48
Ljustålighet: Mycket god
Transparens: Mycket transparent
Fläckande: Rätt så mycket
Granulerar: Inte alls

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x