Ultramarinviolett (PV15)

Ultramarine violet

Ultramarinviolett är en vidareutveckling av fransk ultramarin. Tag pigmentet fransk ultramarin och blanda det med ammoniumklorid (samma som salmiak), hetta upp blandningen till 250 grader Celsius. Låt resultatet vila i vanlig luft i fyra dagar tills en förändring i färgton uppstår. Detta är en metod för att framställa ultramarinviolett med det förekommer även andra metoder som med hjälp av torr saltsyragas.

Pigmentet uppfanns i Tyskland i mitten av 1870 talet. Det är transparent till halvtransparent och färgtonen varierar något, från blåviolett till mera rödaktig. Ibland kallas den rödare färgen för ultramarinröd vilket inte skall förväxlas med PR259 som är ett liknande pigment som ibland kallas för ”Ultramarine Pink”. Ultramarinröd är inte en röd färg, den är violett med en dragning åt rött.

De allra flesta tillverkarna kallar färgen för ultramarinviolett men en något rödare variant får ibland namnet Ultramarinröd. Den blåa varianten är ett av de få blåvioletta färgämnena, En trevlig färg som kan ersätta den mycket färgstarka och lite platta Karbasolviolett. Ultramarinviolett är en lite blek färg, den har inte samma mättnad som fransk ultramarin och inte samma intensitet som karbasolviolett men har sin plats i akvarellmålarens färgpalett ändå. Den blir vackert blågrå blandad med någon oklar grön färg.

Överst: ultramarinviolett (BS) och Viridian blandas till en vacker blågrå färgton.
Underst: Tillsamman med Perylen grön blir den fint neutral.

Flera tillverkare har färgen, antingen i den blå eller den rödare varianten. En del har båda med olika namn. Fusk med namnet är inte vanligt men några blandar i någon annan färg, se upp med färger som heter något utöver ultramarinviolett som ”deep” eller ”blue”. Winsor & Newton kallar sin mycket blåa variant för ”Smalt” vilket naturligtvis inte är sant.

Ultramarinviolett har En vacker blåviolett färgton som är transparent
En vacker blåviolett färgton som är transparent
Ultramarinviolett är inte fläckande, den är lätt att tvätta ur.
Färgen är inte fläckande, den är lätt att tvätta ur.
Ultramarinviolett Skapar fina blomningar
Skapar fina blomningar
 ultramarinviolett fungerar överraskande väl vått i vått.
ultramarinviolett fungerar överraskande väl vått i vått.
Ultramarinviolett Inget bett men tydlig granulering.
Inget bett men tydlig granulering.

Egenskaper

Färg index namn: PV15
Ljustålighet: Mycket god
Transparens: transparent – halvtransparent
Fläckande: inte särskilt mycket
Granulerande: Ja

Ultramarinviolett, hur den blåa tonen och den röda placerar sig i färgcirkeln.

Ultramarinviolett, hur den blåa tonen och den röda placerar sig i färgcirkeln.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x