Lavering, en övning

Den här övningen handlar om lavering, det är en grundteknik i akvarell. Jag återkommer till tekniken vid ett senare tillfälle. Men principen är: Luta papperet, måla med flödig pensel uppifrån och ner så att ytan gradvis täcks. En korrekt utförd teknik bör resultera i en helt jämn (kanske tråkig) yta.

Lavering, en övning 1

Steg 1
Måla den blå himlen helt platt (dock inte molnen som skall vara vita). Måla några skuggor i molnen men lämna lite vitt mellan himlen och molnskuggan. Börja sedan måla alla ljusa delar husen, det är alltid en bra idé att börja med de ljusa ytorna och avsluta med de mörka. Jag valde det gula huset (lavering, alltid).

Lavering, en övning 2

Stepg 2
Fortsätt att måla olika ytor, jag målade några gråa och bruna delar av målningen.

Lavering, en övning 3

Steg 3
Det gröna trädet och busken är målade med gradvis mörkare grön färg i tre olika laveringar. För första gången målas hela den gröna ytan platt. När den första ytan har torkat, målas lager två, också helt platt, jag sparar lite här och där för dagrar. Fönster, trafikskyltar och lite annat är också målat.

Lavering, en övning 4

Steg 4
Här har jag målat det tredje lagret på trädet och busken, helt platt men jag sparar lite för dagrar. Alla riktigt mörka detaljer är också målade.

Lavering, en övning 5

Step 5
Skuggor är mycket viktiga, de skapar ljuset i målningen. Skuggorna är målade över det gula huset och det stora gaveln längst upp till vänster. Tänk på att skuggan över det gula huset också finns på trottoaren framför huset.

You may also like...

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x