Kåseberga hamn

Kåseberga hamn

Kåseberga är en liten ort vid södra kusten av Skåne. Ett hundratal meter från hamnen ligger Ale stenar. Kåseberga var tidigare ett viktigt fiskeläge, fiske och försäljning av fisk bedrivs fortfarande

Den här övningen har ett annorlunda tillvägagångssätt. Den är inte målad efter de vanliga principerna, bakifrån och framåt, eller från ljust till mörkt. Istället har jag valt att måla alla färger var för sig, först alla med en viss färg sedan alla med en annan färg och så vidare.

Kåseberga hamn foto

Du behöver en blå färg, samt en gul och röd. Kanske även en orangebrun som bränd sienna. Det går att blanda den bruna med gul, röd och blå, men det är enklare om du har en brun, då slipper du nämligen denna besvärliga blandning.


Kåseberga hamn 1

Steg 1 | Blå färg

Jag använde ftaolblå röd ton. Men vilken blå som helst duger. Måla allt som är blått på fotot i olika valörer, med mer eller mindre vatten i färgen.

Den blåa färgen skall inte blandas med något, förutom vatten. Börja gärna med den djupaste blåa färgen och späd din blåa färg efterhand för att skapa ljusare nyanser.


Kåseberga hamn 2

Steg 2 | Röd och gul färg

Använd en varmröd färg; Jag använde kinakridonröd (OBS inte den rosa varianten utan den varmt röda). Men du kan använda valfri röd färg så länge den ungefär motsvarar den röda på vimplarna. Gör vimplarna så intensiva som du kan och måla de andra röda ytorna lite ljusare.

Som du ser fuskade jag lite genom att göra lite mörka skuggor i vimplarna. Om du också vill göra så måste du ha blandat en svartaktig färg innan du målar den röda, detta eftersom skuggorna är målade vått i vått. Du kan även vänta till senare med skuggor.

Måla även de gula vimplarna i bakgrunden, tänk på att inte alla är gula, måla bara några av dem och lämna resten.


Kåseberga hamn 3

Steg 3 | Brun färg

Innan du målar det bruna i bilden kan du måla de orangea vimplarna i bakgrunden. Jag gjorde dem vått i vått med röd och gul färg, men om du tycker att det blir bättre (enklare) kan du bara göra dem orangea (rött+gult).

För det bruna kan du antingen använda en orangebrun färg, som bränd sienna, eller blanda din bruna färg med de tre primärfärgerna, blått, gult och rött. Det är enklare att använda en brun färg.

Måla allt som är brunt i olika valörer beroende på hur de ser ut på fotot. Tänk på att spara ut detaljer som senare skall vara delvis svarta, som till exempel repen på kajen. Fönsterna och fören på båten i förgrunden har jag målat med annan färg än brun. De tillhör egentligen nästa steg när svart och grå färg målas.


Kåseberga hamn 4

Steg 4 | Svart och grått

De gråa och svarta nyanserna är helt avgörande för alla målningar. Inte förrän de kommer på plats blir det liv i målningen. Detta är ofta något som många nybörjare missar. Det går inte att göra en bra målning med endast kulörta färger, Svarta och gråa färger är mycket viktiga, de skapar djup och volym.

Hela målningen är målad rätt så slarvigt, eller löst som det ofta kallas. I ett komplicerat motiv med en massa detaljer är detta tillvägagångssätt ofta det bästa. Alternativet skulle vara att verkligen måla noggrant och att ta med alla detaljer, det blir antagligen plottrigt och tungt, för att inte nämna tidskrävande.

Därför bör du inte måla petigt, utan medvetet slarvigt. Ett bra sätt är att hålla penseln långt bak på skaftet. Alla linjer blir automatiskt lite krokiga med en sådan penselföring, vilket är bra i den här bilden.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x