Nybörjarens val av penslar

brushes

Formen

Det finns många olika typer av akvarellpenslar. Men för vanligt måleri är den runda penseln det enda vettiga valet. Det kan vara bra att även ha andra typer av penslar, men det är den runda penseln som är mest användbar.

Storleken

Storleken på en pensel anges med en siffra, men det är bara en ungefärlig angivelse. Storlek 8 talar bara om att penseln är större än en pensel 6 från samma tillverkare och i samma serie. Det finns penslar med andra mått, t.ex. så kallad Fransk bindning som har helt annat system för numrering än den vanliga engelska. För att öka på förvirringen finns det tillverkare som anger storleken i mm osv. Det enda tillförlitliga sättet att som nybörjare värdera en pensels storlek är att titta på den och bedöma storleken. Efter några år av akvarellmålning och erfarenhet är det enklare att förstå de olika måtten.

Jämförelse av olika penslar i samma storlek
Båda dessa penslar är av storlek 8 från samma tillverkare men olika serier, den dyraste (undre) penseln är större trots att de båda är angivna som storlek 8.

I den vanligaste typen (engelsk) finns det storlekar från 00000 (5/0) som är en mycket liten pensel mindre än 0.3 mm till jättestora: storlek 20 och ännu större. Jag brukar rekommendera mina elever att inledningsvis skaffa två penslar: En stor och en liten. Den lilla penseln bör vara storlek 4 till 6 och den stora 12 – 16. (eller motsvarande storlek i andra måttsystem)

Antal penslar

Det finns akvarellmålare som har ett mycket stort antal penslar och som ständigt byter pensel beroenden på vad de vill åstadkomma. Själv föredrar jag att använda en eller två penslar för en och samma målning.

En pensel gör ett visst avtryck på pappret, den har sin egen kalligrafi. Om du använder bara en pensel i en viss målning får du också samma typ av penselavtryck på hela målningen. Kalligrafin blir mera sammanhängande. Med en stor pensel kan det vara svårt att måla detaljer, om det behövs använder jag en mindre pensel. Men det är allt som behövs, egentligen: En stor och en liten pensel.

Den stora penseln är ditt viktigaste redskap, den används för nästan allt. Den skall vara så stor att du med lätthet skall kunna måla stora flödiga ytor utan ansträngning samtidigt som den skall kunna användas till små detaljer. Det ställer stora krav på denna pensel. Tyvärr är stora penslar av kvalitet dyra

Penselhår

Det finns naturhårspenslar och penslar med syntetiska hår. Den klassiska naturhårspenseln är tillverkad av mårdhår eller ekorrhår. Penseln av mård har fördelen (om den är av hög kvalitet) att den är spänstig och spetsig. Penseln av ekorre kan vara spetsig men den saknar spänsten, den är mycket mjuk. Somliga akvarellmålare föredrar den mjuka ekorren, själv tycker jag att den är jobbigt mjuk och föredrar den spänstiga mården, men det är smaksak vilken man föredrar.

YouTube player
Den spänstiga mårdhårspenseln studsar tillbaka medan den mjuka ekorren bara lägger sig ner, om du skall prova detta måste penselhåren vara blöta när det testar.

Vanliga typer av naturhår är också: Nöt (ko), iller och get men de är inte lika vanliga som mård och ekorre.

Syntetpenslarna är även de av olika kvalitet, priset avgör, de är dock nästan alltid billigare än motsvarade pensel i naturhår. Dyra penslar är i regel av bättre kvalitet än billiga. Syntetpenselns fördel, utöver priset, är dess spänst och att den ibland har en bra spets. Dess stora nackdel är att den inte förmår att hålla mycket vätska.

Mitt val för för endast två penslar

Stor pensel

En bra och billig pensel från Zahn.
En bra och billig pensel från Zahn.

Det finns två penslar som jag rekommenderar till mina elever, den stora är tillverkad av Zahn som är en tysk tillverkare. De låter deras återförsäljare sätta sitt eget namn på deras penslar, så den har olika namn beroende på var du har köpt penseln. Penseln är gjord av en blandning av syntet och ekorre med syntethåren koncentrerade i toppen för spänst och förmågan att spetsa bra. Ekorrhåren är i basen av penseln för att hålla mycket vätska, det fungerar utmärkt: penseln spetsar mycket fint och har spänst och tack vare ekorrhåren håller den massor av vätska. Det är dessutom riktigt billig.

YouTube player
Det går att både måla stort och flödigt samt smått med denna pensel.
YouTube player
Se så fina linjer man kan dra med denna stora pensel.

Storleken anges i mm och nr 10 är den bästa för allmänt bruk. Det finns både större och mindre men den som kallas 10 mm är lagom.

Några butiker som har penseln:

https://www.ibwahlstrom.se/penslar/akvarellpenslar/akvarellpenslar-blandhar
(Nummer tre på sidan, heter “Fransk Akvarellpensel Ekorre/Syntet” )
https://www.farg.nu/produkt/zahn-fleuve-fransk-akvarellpensel-ekorre-syntet/
https://artistica.nu/sortiment/penslar/akvarellpenslar/ekorrmix-xl/french-brush-squirrel-akvarellpensel.html
https://panduro.com/sv-se/produkter/kreatima/penslar/konstnarspenslar-akvarell/watercolour-brush-round-10-105291

Liten pensel

daVinci Maestro, jag rekommenderar den varmt. Storlek 4 är lagom som liten pensel.

Den lilla penseln skall ha två kvaliteter: den skall varar spetsig och den måste ha spänst, den används mest till att måla små saker med, då är dessa egenskaper viktiga. Jag tycker man skall satsa på kvalitet vad gäller den lilla penseln. En riktigt bra pensel kostar inte så mycket i liten storlek. Mårdhår är bäst för en sådan liten spetsig pensel med spänst. Min favorit är daVinci Maestro, jag rekommenderar den varmt. Storlek 4 är lagom som liten pensel.

Några butiker som har penseln:

(Serie 10 är den ”vanliga” Serie 35 är ”extra spetsig” och serie 11 är ”Full English Body” själv brukar jag köpa serie 10)

https://www.zinkvit.se/sv-se/a/D10_4/davinci-maestro-series-10-tobolsky-kolinsky-red-sable-4.html
https://sv.stellings.com/products/da-vinci-maestro-10?variant=40177144070331
https://www.boesner.se/maestro-serie-10-rund-11816

Båda dessa penslar är mindre vanliga som du märker på antalet affärer som för dem, tyvärr hittade jag inte någon som har båda utan du måste, om du vill ha dem, beställa dem var för sig.

När du köper en bra pensel är det viktigt att vara rädd om dina nya redskap, läs därför detta.

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x