Skrapa fram vitt

skrapa fram vitt i akvarell

Mindre vita detaljer i akvarell är alltid ett problem. De är ofta för små för att bara spara ut genom att måla runt om. Det går att använda maskeringsvätska och en stålpenna eller liknande redskap för att maskera småsaker, men det kräver planering. Ett annat sätt att åstadkomma små vita ytor i akvarell är med hjälp av en vass kniv.

En skalpell och en brytbladskniv, båda kan fungera för att skrapa fram vitt i akvarell.

Kniven du använder bör vara mycket vass, en slö kniv fungerar inte alls. Det kan fungera med en liten brytbladskniv. Problemet med den typen av knivar är det spetsiga bladet, det gör det möjligt att skrapa fram linjer som är vita men de tillåter dig inte någon gradering. Om du vill ha möjligheten att gradera din vita skrapade yta måste du använda en skalpell med rundat blad.

YouTube player
Man kan använda en brytkniv för att skrapa fram vita detaljer
YouTube player
Med en rundad skalpell har du andra möjligheter och större flexibilitet

Det finns engångsskalpeller med plasthandtag som är billiga. Det finns också metallskaft med utbytbara blad. Det viktiga är att använda ett böjt blad, inte ett spetsigt.

Att skrapa fram små vita detaljer är det sista du gör i en målning, det går inte att måla ovanpå den skrapade ytan. Pappret är nämligen förstört där du har skrapat. När du använder kniv på pappret är det mycket bättre att applicera endast lite tryck och upprepa rörelsen flera gånger. Undvik alltså att skrapa hårt, det är bättre att med endast lätt tryck skrapa många gånger.

YouTube player
Ett exempel på en målning där jag försökte att skrapa fram spindelnät och annat med hjälp av en kniv. Gå till 11:10 för att se skrapandet.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x