Färgläggning

cirkel

Detta är en mycket enkel övning för den absoluta nybörjaren, ibland när jag får elever som inte behärskar grundläggande penselteknik och som har svårt att måla med mycket vätska så får de måla denna lilla övning. Tanken är att måla bakgrunden till en cirkel helt platt, färgen skall, när den är färdigmålad, vara helt slät och cirkeln så perfekt som möjligt. För att lyckas med detta skall du göra två saker:

1. Måla hela tiden med penselspetsen mot cirkeln, det innebär att du skall vrida på pappret så att spetsen av penseln hela tiden följer cirkelns kontur.
2. Använd en massa färg, om det blir för torrt kommer du att få ojämn färgyta och risken för blomningar ökar. När hela ytan runt cirkeln är målad kan du ”hälla” färgen slät genom att luta pappret. Överflödig färg kan sugas upp med penseln.

Steg 1

Tag fram ett föremål som skall vara mall för cirkeln, ett dricksglas, kaffekopp eller annat runt föremål. Om du gör en stor cirkel blir övningen svårare. Min cirkel är 8 cm i diameter. Placera koppen (glaset) på ett akvarellpapper och teckna runt det med en blyertspenna så att du får en perfekt cirkel.

Steg 2

Blanda till valfri färg i en blandkopp, späd till önskad valör. Du måste blanda så mycket färg att det räcker för hela ytan (tumregel: blanda dubbelt så mycket färg som du tror att det går åt). Undvik helst granulerade färger, de är svåra att få släta.

Steg 3

Fyll en stor pensel (minst storlek 10, gärna större) med färg, drag inte av någon färg på kanten av blandkoppen utan låt penseln var fylld. Försök att följa cirkelns kant så noga som möjligt. Måla hela tiden med mycket färg och penselspetsen mot cirkeln, vrid pappret efterhand som du målar, så att du hela tiden har spetsen mot cirkeln.

Steg 4

När hela ytan är målad upptäcker du antagligen att det finns mer vätska på vissa ställen än på andra, då kan du luta pappret och hälla färgen jämn, överflödig färg tar du bort genom att luta pappret så att färgen rinner ner till kanten, denna färg suger du upp med din pensel.

YouTube player

Om du lyckas att göra en perfekt cirkel med en alldeles jämn bakgrund så har du god penselteknik och kan måla flödigt.

Steg 5

Om du vill kan du fylla i själva cirkel med en annan färg, Använd i så fall samma teknik som för bakgrunden.

YouTube player

You may also like...

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x