Magnesium Ferrite (PBr11)
Magnesium Ferrite är ett relativt nytt färgämne, pigmentet skapades 1962 och endast några få tillverkare av akvarellfärger använder det. Det skapas genom kalcinering av en blandning av järnoxid och magnesiumoxid.
Färgen är inte alls fläckande, den är mycket ljustålig, opak och granulerar mycket kraftigt. Färgtonen är lite kalkigt brunorange, ungefär som en blek bränd sienna. Den har en något gulaktig färgton som nymålad, men denna förloras i torkat tillstånd och ersätt av en rätt så livlös orangebrun. Magnesium Ferrite är, som andra granulerande färger, orörlig i vatten. Använd inte den här färgen för vått i vått måleri, det kommer att fungera mycket dåligt.
Färgen mest utmärkande egenskap är dess förmåga att bilda mönster på akvarellpappret. Den granulerar mycket kraftigt. Om du skulle lägga ett lager, snabbt målad färg, på pappret bildar Magnesium Ferrite ett tydligt kornigt mönster, om du sedan petar i färgen, tillför vatten eller mera färg, så uppstår en massa effekter, pigmentet förflyttas och trådar och fläckar bildas.
Det är främst denna egenskap som gör färgen intressant för mig. Utan detta särdrag skulle den vara rätt så platt och intetsägande. Det finns inte så många färger med så kraftig granulation. Järnoxidsvart – PBk11 är annat exempel på akvarellfärg med denna egenskap. En annan likhet mellan dessa färger är att de är båda känsliga för magnetisk påverkan. En magnet under pappret kan förflytta pigmenten i våt färg.
Så, för mig är detta en färg att använda väl utspädd för effekter, på samma sätt som jag använder Järnoxidsvart, det är inte en färg för vanligt akvarellmåleri. Den kan aldrig ersätta en livfull bränd sienna, den är alldeles för intetsägande för det, men vara ett trevligt tillskott när extrema effekter eftersträvas. Väl utspädd märker man inte av dess dåliga egenskaper, utan då framhävs den trevliga sidan hos det här pigmentet, precis samma sak gäller för Järnoxidsvart.
Det finns inte så många som tillhandahåller färgen, jag har bara hittat två större tillverkare, nämligen Daniel Smith som kallar den för ”Lunar Earth”, samt Roman Szmal, som har gett namnet ”Aquarius Brown” åt färgen. En handfull av mindre tillverkare finns också, pigmentet förekommer även i några blandade färger. Det finns de som hävdar att färgen Magnesium Brown från winsor and newton, som de anger som Zinc Iron Yellow (PY119), i själva verket är Magnesium Ferrite. Det är något som jag inte kan bekräfta.
Det kan vara värt att notera att Daniel Smith anger färgen som transparent, något som är uppenbart felaktigt. Så är det med även med färgen från Roman Szmal som alla återförsäljare anger som halvtransparent. Det kan vara svårt att lite på tillverkarnas utsagor.
Färgindex: PBr11
Ljusäkthet: Mycket god
Transparens: Opak
Fläckande: Inte alls
Granulerar: Extremt mycket