Sluta använda kadmiumfärger
”VA! finns det kadmium i kadmiumrött?” utbrast en gång en elev när vi pratade om färger. Är du också en av dem som inte är medveten om att det finns giftiga färger. Kadmium är en av de giftigaste tungmetallerna och den går inte att bryta ner. Den lagras i kroppen och finns i det mesta vi äter. Den orsakar benskörhet, njurskador och ökad cancerrisk.
Kadmium i färg finns i formerna kadmiumsulfid och kadmiumselenosulfid men även som föreningar med andra metaller. Färgerna har färgton från citrongult till djupröd, de är mycket tonrena, det är främst denna egenskap som gör färgen svår att ersätta med andra pigment. De har mycket hög täckförmåga, är mycket hållbara, och de är dyra.
De är svåra att använda i akvarell tycker jag, de gula färgerna är så opaka att gröna färgblandningar blir ”tjocka” och svårhanterliga, de röda saknar helt förmåga att blandas åt det violetta hållet, om du äger en kadmiumröd, försöka att blanda den med blå för att skapa en violett, det går inte, resultatet blir bara en brunaktig sörja. Den enda möjligheten till fina blandningar med kadmiumfärger är med varandra, gult och rött ger bra orangea blandningar. Varför är en mycket giftig, svårhanterlig och dyr färg med tydliga begränsningar så populär? Själv tror jag att de flesta som använder kadmiumfärger inte har övervägt detta nämnvärt, det är bara av gammal vana, eller de har hört någon gång att de skall vara bra färger.
Svenska reningsverk mäter kadmiumhalten i avloppsvattnet, det är slående att halten kadmium i vattnet är högre i närheten av konstskolor. Borde inte de få lära sig hur man hanterar kadmiumfärger? Detta är hur man skall hantera sådana färger enligt svenska reningsverk:
- Torka noggrant av paletter och penslar i trasor eller hushållspapper, lägg dessa i en påse.
- Skölj av resterande färgrester, penslar och annat med färg, i en burk med vatten, tvätta även paletten i samma burk med vatten.
- Låt sköljvattnet vila några dagar tills färgresterna har sjunkit till botten, häll mycket försiktigt av det ”rena” vattnet i avloppet, undvik att låta någon del av vatten med färg komma med.
- Torka av burken med trasor eller papper och lägg dem i i en avfallspåse.
- Lämna in avfallspåsen med alla trasor till bemannad miljöstation som farligt avfall. Alla tomma tuber och färgkoppar skall också hanteras på detta sätt.
Det finns ingen som gör så, det kan jag lova. Inte någon person, någonstans i hela världen, har någonsin gjort detta för miljön. Det har aldrig hänt.
Visste du att:
- Upp till 45% av en kadmiumfärg i akvarell är rent kadmium.
- I svenskt avloppsvatten kommer en betydande del av kadmium från konstnärsfärger.
- I EU har efterhand fler och fler produkter med kadmium förbjudits, men det finns ett undantag för konstnärsfärg.
- Sverige försökte få ett förbud mot bly- och kadmiumfärger i EU, men förslaget föll i ett beslut från 2015.
Så om du är en av alla dem som använder kadmiumfärger bara för att du råkar äga en sådan, lämna in den till destruktion, och köp inte sådan igen. Det finns ingen ursäkt för att använda en mycket giftig färg vars innehåll inte kan brytas ner och som har få eller inga konstnärliga fördelar.
Klokt. Iväg med mina kadmiumfärger från 80-talet!
är det andra vi också borde hiva? Kobolt?
Nä, behåll resten. Särskilt kobolt som är en trevlig färg. Men ät inte av färgerna, flera är lätt giftiga, men inte som kadmiumfärger.
Av hälso- och miljöskäl undviker jag kadmiumfärger. Är det säkert att använda exempelvis WN Cotman Cadmium Red Hue eller Cadmium Yellow Pale Hue eller bör jag undvika dem?
Färger med tillägget “Hue” i namnet talar om att färgen inte är den som utlovas (“Vi kallar färgen för Cadmium Red men ljuger”). Så du kan använda dessa färger, de innehåller inte kadmium.
Toppinlägg! Gör mig av med kadmiumfärgerna nu. Behåller kobolt men äter den inte. Bly utgår jag från att det inte finns i färger längre? Kan man tvätta penslar och så vidare med tvål och vatten med gott samvete om man bara undviker kobolt?
Det var inte så länge sedan blyfärger förekom i akvarellfärger. Men numera finns det inte akvarellfärger som innehåller bly. Vet inte om det finns restriktioner för koboltfärg i vasken.
Fint inlägg. Slänger kadmiumfärgerna nu, behåller kobolt. Bly utgår jag från att det inte används i färger längre? Kan man tvätta penslar och så vidare med tvål och vatten ner i avloppet med gott samvete om man struntar i kadmium?
Ja det går bra, men anländ inte vanlig handtvål. Använd såpa eller penseltvål avsedd för ändamålet.
Hej, blir helt förstummad av alla idéer och information som du lagt ut. Har just börjat botanisera och fortsätter i morgon.
Med vänlig hälsning
Christina Amcoff Nyström, nybörjare från Jämtland
Bra inlägg! Har rensat bland gamla läskiga förger, nu är de på miljöstationen.
Det går alltså bra att hälla ut sköljvatten i vasken så länge man inte använt kadmiumfärger?
Jag förmodar det, jag är inte expert på avloppshantering. Jag pratade för en tid sedan med en kvinna som jobbar med sådant, hon sa att svenska renhållningsverk är rätt bra på att filtrera ut kadmium numera. Men jag tycker man kan strunta i kadmiumfärger i alla fall.