Grafitgrå (PBk10)
Något man knappast förknippar med akvarell är grafit. Inte att måla med i alla fall. För skissen till en akvarell använder man grafit i form av en penna, men det finns faktiskt akvarellfärg med grafit som pigment.
Tre tillverkare av akvarellfärg har grafitfärg, nämligen Schmincke, Daniel Smith och Roman Szmal, det finns även ArtGraf från Viarco som har vattenlösliga grafitstavar och färgen som en stor kaka i en rund plåtbehållare. Både Schmincke och DS kallar färgen för Graphite Gray, Roman Szmal kallar den bara för graphite.
Grafitfärg i akvarell är en extremt ljustålig färg, den är mycket opak och mycket fläckande. Färgen granulerar inte och lämnar ingen hård kant. Den förlorar rätt så mycket valör när den torkar.
När den är målad på ett papper ser färgen kompakt och platt ut. En jämn lavering blir verkligen massivt jämn och ogenomskinlig. Akvarellfärgen ger en yta som, precis som en blyertsteckning, har en viss grafitlyster. En svagt glansig yta. Denna egenskap gör att färgen står ut i en målning med andra färger, som ju nästan alla torkar upp matt.
Grafitgrå blandad med tre primärfärger, PY175 (lemon yellow), Kinakridon rosa och ftaloblå, lägg märke till att alla färgerna blir kallare, den gula blir grön, den röda violett och den blåa färgen blir turkos.
Därför är grafitgrå kanske inte lämplig att använda som svart färg i en målning tillsammans med andra färger. Den är så radikalt annorlunda än de övriga färgerna. Men om man blandar alla färger i en målning med grafitgrå, så att allt får samma grafitkaraktär, då fungerar det. Resultatet blir annorlunda än en vanlig akvarell, det får en trevlig blyerstprägel.
Eller prova att göra en valörmålning ovanpå en blyertsteckning, det fungerar mycket bra. Så färgen är egentligen inte något för vanligt akvarellmåleri, men ett trevligt tillskott om du vill experimentera och prova annorlunda metoder att måla akvarell.
Färgindex: PBk10
Ljusäkthet: Extremt god.
Transparens: Mycket opak.
Fläckande: Mycket fläckande .
Granulerar: Nej.